Közigazgatás
Csúcstechnológiát képviselő eszköz segíti a sebészek munkáját az onkológiai intézetben
OPH Kép: MTI/Balogh Zoltán
2021. október 21.

A legmodernebb technikák közé tartozó 135 millió forint értékű navigációs bronchoszkópos rendszerrel bővült az Országos Onkológiai Intézet (OOI) mellkassebészeti központja. Az eszközt kedden mutatták be.

Az onkológiai intézet a magyar onkológiai ellátás központja, e köré az intézet köré épült ki a magyar onkológiai ellátórendszer, amely komplexitásában egyedülálló Európában – emlékeztetett a sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki fontosnak nevezte, hogy az országos intézetekbe az adott kor hightech színvonalát képviselő legmodernebb eszközök kerüljenek. Az elmúlt évtizedekben az onkológiai intézetbe ilyen berendezések kerültek – folytatta –, és ezek közé tartozik a most átadott navigációs bronchoszkóp is, melynek közvetített képét fuzionálni lehet az MR-rel, ezzel segíteni lehet a kicsi tüdőelváltozások lokalizálását és csökkenteni lehet a műtéti megterhelést.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője a fejlesztést bemutatva hangsúlyozta, hogy kulcskérdés a daganat minél korábbi felfedezése, majd a kisméretű daganat lokalizációja. Ebben segít a navigációs bronchoszkóp, amellyel egészen kicsi elváltozásokat képesek megtalálni és megjelölni, majd kivenni, adott esetben egészen kis metszéssel. Ezzel gyorsabb a gyógyulás, lerövidül a kórházi tartózkodás – tette hozzá.

Rényi-Vámos Ferenc kiemelte, hogy „Győrtől Debrecenig Magyarországon a mellkassebészeti ellátás világszínvonalú.”

Magyarországon a daganatos megbetegedések közül tüdőrákban halnak meg a legtöbben. A navigációs bronchoszkóppal történő jelölés a legmodernebb technikák közé tartozik, a rendszer a bronchoszkópos képet fuzionálja a mellkas CT-képével és ezáltal „GPS”-ként vezeti a szakembert, hogy merre található a tüdőgóc. Az így megjelölt elváltozást a sebész műtét közben tapintás és nagy műtéti metszés nélkül is el tudja távolítani.

-