Belföld
Az 56-os forradalomra emlékezett Óbudán Latorcai Csaba
Emmi Kép: OPH
2021. október 22.

Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára Óbudán, a hajdani Orvossegédképző Iskola épületén elhelyezett emléktáblánál, a San Marco utcában emlékezett meg az 56-os forradalom 65. évfordulójáról. Az épület 1956. november elsejétől, két héten át a bonni vöröskereszt segélykórházaként működött, amely egyszerre mintegy 100 sérült ellátásra volt alkalmas.

Az 1956-os forradalom a magyar nemzet legtisztább, legfelemelőbb és leghősiesebb szabadságharca volt. Ami abban a tizenhárom napban, október huszonharmadikától, november negyedikéig történt, az a bátrak dicsősége volt.

A megemlékezés helyszínének akkori szerepére utalva a közigazgatási államtitkár kiemelte: különösen is méltó, hogy megemlékezzünk azon orvosok és ápolók, mentősök, valamint önkéntes segítők hősies helytállásáról, akik a legnehezebb pillanatokban is, esküjükhöz méltó módon segítettek a sebesülteken, haldoklókon, látták el a harcok áldozatait.

Míg hatvanöt esztendővel ezelőtt fegyverropogás közepette tettek tanúbizonyságot orvosaink, ápolóink hivatástudatról, áldozatvállalásról és helytállásról, addig napjainkban ugyan ezt teszik a koronavírus járvány megfékezése érdekében – vont párhuzamot az akkori és a mai események között Latorcai Csaba.

Hozzátette: a kormány számos módon fejezte és fejezi ki háláját mindazért a megfeszített munkáért, amellyel napjainkban az egészségügyben dolgozók gyógyítják, ápolják beteg honfitársainkat.

A közigazgatási államtitkár beszédében arra a veszélyes tendenciára is felhívta a figyelmet, hogy egyes, magukat haladónak nevező erők, újabban a kommunizmus bűneinek relativizálására, a kommunista ideológia képviselőinek mentegetésére törekszenek.

Ebben a veszélyes irányba haladó világban csak azok a nemzetek tudnak a legnagyobb sikerrel szembenézni a kihívásokkal, amelyek ismerik és számon tartják történelmük tragikus és felemelő korszakait, múltjuk sorsfordító eseményeit és személyiségeit egyaránt.

Adjon erőt az 56-os és a mai hősök példája mindannyiunk számára ahhoz, hogy minden körülmények között – jó és rossz sorsban egyaránt – megőrizhessük Magyarország függetlenségét, szuverenitását, a Magyar Nemzet szellemi és lelki felemelkedéséért – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

-