Külföld
Visegrádi Portrék címmel kiállítást nyitott meg Varsóban Latorcai Csaba
Emmi Kép: OPH
2021. november 19.

A Visegrádi Négyek együttműködése az elmúlt 30 esztendőben, kiállta az idők próbáját. Szilárd alapja lett és lehet a jövőben is egy újjászülető kontinensnek – mondta Varsóban a „Visegrádi Portrék” című tárlat megnyitása alkalmából Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A varsói Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban megnyílt tárlat a visegrádi együttműködés 30 éves jubileumára készült, Gaál Tibor Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portré-karikaturista műveiből.

A kiállított húsz portré, húsz neves cseh, lengyel, magyar, szlovák személyiségről készült, akik az élet számos területén maradandót alkottak. Látható többek között a cseh zeneszerző Antonín Leopold Dvořákot, a szlovák meseírót, Ľudmila Podjavorinskát, a nagy lengyel filmrendezőt, Andrzej Wajda-t ábrázoló portré éppúgy, mint Krúdy Gyuláé, vagy Puskás Ferencé.

A megnyitón Latorcai Csaba szólt arról, hogy a V4 elnökséget július elseje óta ismét betöltő Magyarország és Kormánya azért dolgozik, hogy a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak.

Mindez összefügg a stabilitással, ezért nem támogatjuk a migránsok kötelező szétosztását, ugyanakkor valljuk, hogy hatékonyan és eredményesen akkor tudunk segíteni a válság sújtotta térség népeinek, ha a segítséget visszük oda, ahol arra szükség van és nem a bajt terítjük szét a kontinensen – tette hozzá a közigazgatási államtitkár.

Sikert csak közösen érhetünk el. Törekednünk kell ezért arra, hogy jövőnket a múlt meghatározó eseményeiből tanulva és építkezve alakítsuk. Ehhez a történelem bőségesen megajándékozott bennünket követendő példaképekkel és életutakkal – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Latorcai Csaba.

-