Közigazgatás
Jelentős fejlesztések a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban
OPH Kép: Emmi
2021. november 20.

Sajtótájékoztatón ismertették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház új beruházásait, aminek keretében új gyermekpszichiátriai szárny épült, megtörtént a felnőtt pszichiátria rekonstrukciója, valamint megújul a Gyermekegészségügyi Központ sürgősségi osztálya.

Magyarország legnagyobb forgalmú kórházának, a miskolcinak mára stabil a gazdálkodása és töretlen a fejlődése – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki eseményen, ahol felidézte: 2017 jelentős év volt a kórház történetében, amikor az összevonásokkal kialakult a miskolci nagy kórház. Három városban hat részleg működik együtt, és egészében 2 millió lakos ellátásáért felelős. Évente 140 ezer beteget látnak el, hozzávetőleg 40 ezer műtétet végeznek és mintegy 300 ambulancián fogadják a betegeket – sorolta a miniszter.

A kórház az észak-magyarországi régió jelentős részét lefedi és a progresszivitás legmagasabb szintjén biztosít ellátást – tette hozzá, azzal folytatva, hogy az elmúlt években összesen mintegy 15 milliárd forinttal fejlesztette az állam a kórházat, amiben részt vállalt maga a kórház is.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A mostani fejlesztés a gyermek sürgősségi és a gyermek pszichiátriai ellátásra vonatkozik, de további infrastrukturális, műszer- és eszközpark-fejlesztés is történt – közölte.

A két fejlesztést Révész János főigazgató ismertette, aki elmondta, hogy az első – már lezárult – projekt a pszichiátria területén valósult meg. A „Gyermek és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” címet viselő projektnél tavaly júliusában került sor az alapkőletételre, és három területet érintett a mintegy 850 millió forint értékű, európai uniós forrásból megvalósuló beruházás. Elsőként a felnőtt pszichiátriai épület rekonstrukciója zajlott le 400 millió forint értékben, a fejlesztés jelentőségét pedig az adja, hogy a pszichiátriai betegek döntően hosszú ápolást igényelnek, ezért kiemelten fontos a megfelelő környezet biztosítása, mind a betegek, mind a dolgozók szempontjából.

Fotó: Emmi

A fejlesztés második lépcsője egy zöldmezős beruházás volt – folytatta –, amelynek keretében egy gyermek- és ifjúságpszichiátria szárny épült meg 300 millió forintból. „Ez a beruházás hiánypótló volt, mert Északkelet-Magyarországon gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás szervezett formában, felnőttellátástól függetlenül eddig nem valósult meg.” Az épületben mind járó-, mind fekvőbeteg-ellátásra lehetőség van – fűzte hozzá.

A projekt utolsó, harmadik eleme a felnőtt pszichiátriai gondozóhálózat felújítása volt, amely a járóbeteg-rendelések körülményeit javította.

Fotó: Emmi

Mint elmondta, a második projekt a „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” lesz, amely szintén uniós forrásból történik. A főigazgató emlékeztetett, hogy – a Heim Pál Gyermekkórházat követően – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban működik az ország második legnagyobb gyermekgyógyászati centruma, amely 1976 óta 320 fekvőbetegágyon, 15 fekvőbeteg osztályon és 23 járóbeteg-szakrendelésen fogadja a betegeket. A beruházás értéke mintegy 2,7 milliárd forint lesz, és „az intézményi menedzsment az elmúlt egy évben – részben saját forrásból, részben kormányzati forrásból, részben adományokból – megközelítőleg 1 milliárd forint értékű fejlesztést már végrehajtott a Gyermekegészségügyi Központban”. Közlése szerint felújították és bővítették az intenzív osztályt, most pedig megújulnak a gyermek sürgősségi és baleseti ellátó járóbeteg szakrendelések, az ehhez kapcsolódó fekvőbeteg-infrastruktúra, a teljes műtőblokk, a központi betegellátó épület tetején található helikopterleszálló pályát pedig egy híd köti majd össze a műtőblokkal, illetve az intenzív osztállyal.

Fotó: Emmi

A projekt 18 hónap alatt valósul meg, befejezésével pedig a Gyermekegészségügyi Központ mintegy 70 százaléka megújul – fűzte hozzá Révész János főigazgató.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy az egészségügyet egy világjárvány közepén is fejleszteni kell: egyszerre kell beruházásokat végrehajtani az egészségügyben és megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, „gazdasági eredményeink azonban lehetővé teszik egyszerre mind a kettőt”.

-