Közigazgatás
A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról is új szakmai irányelv készült
Emmi Kép: Pixabay
2021. november 23.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének jóváhagyásával megjelent a fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról (Katona-módszer alapján) című egészségügyi szakmai irányelv. A szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és gyermekgyógyászati Tagozata készítette a Neonatológia, Mozgásterápia, fizioterápia, Neurológia, Szemészet, Fül-orr-gégészet, valamint a Traumatológia és Kézsebészeti Tagozat közreműködésével.

Hazánkban az idegrendszeri (mozgás- és értelmi akadályozottság) és érzékszervi fogyatékosság kialakulásának előfordulási gyakorisága 0,2 - 10 százalék között van. A relatíve nagy szám miatt, mind a gyógytornászok, mind a gyógypedagógusok szerepe fokozódott a kora- és újszülöttek, valamint a fiatal csecsemők mielőbbi ellátásának, foglalkoztatásának irányában.

Fontos, hogy a pontos diagnózis, az idegrendszer korai fejlődésének megfelelő ismerete, de csakúgy az optimális módszerek, a paramedikális személyzet rendelkezésére álljanak, mivel mindezeknek az alkalmazása teljes gyógyulást eredményez(het), a korátlagnak megfelelő közösségbe történő integrálódással, önálló életvitelt téve lehetővé.

Több évtizedes hazai tapasztalat azt mutatja, hogy ha a diagnózist sikerül 0-3 hónapon belül felállítani, akkor a kezelésbe vett betegek 46 százaléka meggyógyul, 32 százaléka javul, de további (elsősorban gyógypedagógiai) foglalkoztatást igényel.

Az egészségügyi szakmai irányelv fejlesztésének célja a 0−12 hónapos, idegrendszeri fejlődésében veszélyeztetett csecsemők életminőségének javítása, amely a korai objektív diagnózis és a megfelelő, specifikus kezelés biztosításával érhető el.

Jelen egészségügyi szakmai irányelv elősegíti, hogy az eljárások/beavatkozások időbeli ütemezésének és strukturáltságának szerepe a szakmai köztudatban ismertté váljon.

-