Gazdaság
Fürjes: folyósítják az idei 10 milliárdot a kerületek egészségügyi fejlesztésére
MTI Kép: Pixabay
2021. november 24.

A kormány állja szavát, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében idén is jár a több mint 10 milliárd forint a fővárosi kerületeknek – írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

Fürjes Balázs közölte, a pénz az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelkezésére áll, „indulhatnak az utalások”.

Az igényelt forrásokat rendben megkapja a főváros, valamint az érintett kerületek – írta az államtitkár, jelezve, hogy erről a múlt héten egyeztetett Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel.

Fürjes Balázs emlékeztetett: a kormány az EBP keretében 2020-2024 között évi 10 milliárd forinttal, összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit.

A pénzt a kerületek háziorvosi és szakorvosi rendelők felújítására, építésére, bővítésére, terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják vagy olyan, a koronavírus-járvány idején kiemelkedően fontos fejlesztésekre, mint például a telemedicina.

A források elosztására idén is Karácsony Gergely főpolgármester tett javaslatot, a kormány pedig ennek megfelelően folyósítja a pénzt az érintett kerületeknek – írta Fürjes Balázs.

Kiemelte, cél az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás fejlesztése a budapesti kerületekben; olyan igényes, jól felszerelt szakrendelők, ahol hatékony a gyógyítás és méltók a körülmények.

„Minden politikai vitán felül álló célok ezek, amelyekben teljes az egyetértés a kormány és a főváros között” - zárta bejegyzését az államtitkár.

-