Belföld
Gulág-. Gupvikutató Intézet kezdte meg működését a Magyar Nemzeti Levéltárban
Emmi Kép: OPH
2021. november 24.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára jelenlétében és köszöntőjével, sajtótájékoztatóval egybekötve kezdte meg működését a Magyar Nemzeti Levéltár Gulág-. Gupvikutató Intézete.

A levéltár közel 700 ezer, többnyire a szovjetunióbeli lágerekben regisztrált magyar fogoly kartonját dolgozza fel.

Az esemény kapcsán a humántárca közigazgatási államtitkára megemlékezett a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról, akiknek emléknapja az Országgyűlés 2012-ben hozott határozata alapján minden esztendő november 25-e.

Őszintén örülök annak, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban mától ennek a sötét és minden szempontból emberellenes korszaknak, mint amilyen a bolsevik diktatúra volt, a kutatása és feldolgozása ilyen szintre emelkedett, hogy egy külön kutató intézet kezdi meg működését – mondta a közigazgatási államtitkár.

Hozzátette: különösen fontos ez azért is, mert ma mind nyugaton, mind itthon, magukat felelősnek és haladónak nevező politikusok, kettős mércét alkalmazva, szemérmetlen módon tesznek különbséget diktatúra és diktatúra között.

Ezzel a káros folyamattal szemben áll az a kormányzati törekvés, amely olyan emlékezetkultúrát tart kívánatosnak, amely egyaránt törekszik a méltó megemlékezésre a XX. századi diktatúrák valamennyi áldozatára.

Meggyőződésünk, hogy csak ez az emlékezetpolitika járul hozzá a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, ezáltal lelki egészségének megőrzéséhez is. Ezért is kiemelkedően fontos az, hogy a Gulág téma a 2020-ban megújított Nemzeti Alaptantervben, a középiskolai történelemoktatásban is hangsúlyosan jelen van – zárta beszédét Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

-