Közigazgatás
Az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoportról beszélt Kásler Miklós
MTI Kép: MTI/Illyés Tibor
2022. január 10.

Komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokból tudományos értékű nemzetközi közlemények szülessenek, illetve a kormány számára olyan cselekvési javaslatok kidolgozása, amelyek érdemben tudják befolyásolni a járvány további időszakát – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

Kásler Miklós az ülés után újságíróknak elmondta, a kutatások foglalkoznak az állandóan változó vírus „felépítésével”, a mutációkkal, azzal, meddig tekinthető a vírus – biológiai, járványügyi szempontból – az eredeti vírusnak; foglalkoznak a vírus biológiai tulajdonságával, változó fertőzőképességével, az általa okozott betegségek jellegével, súlyosságával.

„Önálló fejezet” annak meghatározása, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák mennyire hatásosak az újabb és újabb mutációk ellen, mikor kell új oltóanyagot kifejleszteni, és a rendelkezésre álló vakcinákkal milyen oltássorrenddel lehet elérni a legtöbb eredményt – ismertette a miniszter.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kásler Miklós hozzátette: az epidemiológiai adatokból következtetni tudnak a fertőzöttek számára, a vírus okozta betegség súlyosságára, a kórházak leterheltségére és a betegség végkifejletére.

Kiemelte: a vírus tulajdonságainak vizsgálata mellett ugyanennyire fontos az emberi szervezet védekezőképességének vizsgálata is.

A miniszter elmondta, az egyik kitűzött kutatási cél, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján tovább „finomítsák, pontosítsák” a különböző vakcinák beadásának sorrendjét. Mindezeket immunológiai paraméterek – humorális (ellenanyagszint) és a sejtes immunitás – szerint is vizsgálják.

-