Kultúra
Angol nyelven megjelent múzeumtörténeti kötetet mutatott be Latorcai Csaba
Emmi Kép: Pixabay
2022. január 12.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára mutatta be azt a tudományos kötetet, amely angol nyelven ad átfogó történelmi képet a hazai múzeumügy jogtörténeti fejlődését részleteiben nyomon követve, 1777-től, 2010-ig.

A „Nemzet és Múzeum” címet viselő kötet szakmai szempontból értékes és hiánypótló munkának számít, hiszen a szerző – a szakirodalomban először – a hazai múzeumügy jogtörténeti fejlődését részleteiben követi nyomon, amelyen keresztül elemzi és értékeli a ránk maradt joganyagot. Emellett pedig a történészi munka elengedhetetlen részeként levéltári kutatásokat is végzett, széles történeti perspektívája pedig átfogó ismeretanyagot közvetít – hangsúlyozta Latorcai Csaba.

Hozzátette: a hazai és külföldi szakirodalom felhasználásával elkészített munka ezentúl angol nyelven is elérhető, emelve a hazai tudományosság nemzetközi szinten elfoglalt helyét. Hiszen a magyar tudományosság államhatárokon kívül való képviselete legerőteljesebben a fordítói tevékenység révén történik, amelynek köszönhetően a külföldi tudományos élet is betekintést nyerhet, megismerheti és reflektálhat a magyar szerzők munkáira.

A monográfia angol nyelvű kiadásának megjelenése – szaktudományos jelentőségén túlmenően – nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a külföld számára is megértessük és bemutassuk a hazai közgyűjtemények kulcsszerepét nemzeti kulturális identitásunk megőrzésében, a nemzeti hagyományok átörökítésében – emelte ki beszédében Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A „Nemzet és Múzeum” című kötet angol nyelven történő megjelentetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6 millió forint értékben támogatta. A támogatás kapcsán a közigazgatási államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 esztendőben, mintegy 100 kulturális beruházásról született döntés 530 milliárd forint értékben, és további 440 milliárd forint áll rendelkezésre jövőbeni fejlesztésekre.

-