Életmód
Ritka nyílméregbéka-utódokkal gyarapodott a Debreceni Állatkert
Debreceni Állatkert Kép: Debreceni Állatkert
2022. január 20.

A jelek szerint remekül érzik magukat a Debreceni Állatkert tavaly tavasszal érkezett Anthony-nyílméregbékái, mivel az intézmény már az első sikeres szaporulatukról is beszámolhat. A december elején felfedezett petékből kikelt ebihalak a szüleikkel közös terrárium vizében folytatták fejlődésüket, és hárman közülük már teljesen átalakultak békává.

Méretükből adódóan ebihalállapotban ugróvillással, partra mászásuk óta pedig röpképtelen muslicával táplálkoznak. A szemfüles látogatók őket és átalakulóban lévő társaikat is megtekinthetik a Pálmaházban található bemutatójukban.

Az Ecuador délnyugati és Peru északnyugati régiójában fekvő trópusi szárazerdők talajszintjén endemikus Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) 2-2,5 cm-es testhosszával viszonylag kistermetű nyílméregbékafaj. Rokonaihoz hasonlóan a természetben bőrére méreganyag ül ki, amelyet feltehetően az elfogyasztott gerinctelenekből nyer; erre feltűnő színezetével hívja fel a ragadozók figyelmét. A párzási időszakban a hímek territoriálisak; a peterakást követően ők őrködnek a peték fölött, majd szállítják hátukon a kikelt ebihalakat faodúkban vagy broméliák közepén összegyűlt vízbe, ahol azok békává alakulnak.

Élőhelyének degradációja és a kereskedelmi célú illegális befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében is. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben találkozhat vele a nagyközönség.

-