Közigazgatás
Latorcai Csaba nyitotta meg az Aranybulla – 800 konferenciát
MTI Kép: OPH
2022. április 22.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára nyitotta meg azt a tudományos konferenciát, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár rendezett az Aranybulla kiadásának 800 éves évfordulója alakalmából, Budapesten.

A nevezetes dokumentumot II. András 1222-es székesfehérvári országgyűlésen hirdette ki. A későbbiekben az 1222-es törvény szövegét tekintették az első írott magyar „alkotmánynak”. Az Aranybulla, illetve annak utóélete, a magyar parlamentarizmus kialakulásának egyik alappillére. Hatása az 1222-es kiadását követően évszázadokon át meghatározó volt.

A közigazgatási államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzettudat és a nemzeti identitás generációkon átívelő öröklésének alapfeltétele az egészséges nemzeti büszkeségre épülő, szilárd alapokon álló kultúrpolitika megteremtése, amely alkalmas szellemi és lelki erő Hazánk és Nemzetünk felemelése érdekében.

Latorcai Csaba az elmúlt esztendők kulturális fejlesztéseivel kapcsolatosan kiemelte, hogy száz nagy projektet indított el a kormány mintegy 900 milliárd forint, értékben. Ezeknek az egyharmada Budapestre vonatkozik, kétharmada pedig a vidékre.

Ennek keretében befejeződött az Operaház felújítása, az Eiffel Ház kialakítása, valamint megépült a Magyar Zene Háza, ami éppen most nyerte meg saját kategóriájában az úgynevezett építészeti Oscar-díjat. A mögöttünk hagyott négy esztendőben GDP arányosan a magyar kormány a legmagasabb összeget fordította a kultúra támogatására Európában.

Jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű feltárása, ápolása és gondos megőrzése a jövő generáció számára. – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

-