Gazdaság
Lovardának segít az Agrárminisztérium
AM Kép: Piyabay
2022. május 6.

Az Agrárminisztérium, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lógondozáshoz szükséges eszközökkel segíti a háborúban sérült, traumát szenvedett lovakat befogadó kárpátaljai Syvka lovardát – jelentette ki Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az adományok átadásakor szerdán, Kárpátalján.

A miniszteri biztos elmondta, hogy az Ukrajnában dúló háború a lovakat sem kíméli. Az Ungvár melletti „Malyatko” GyermekszanatóriumSyvka Lovas Sportklubjának vezetője, Okszana Hlobesz több mint tíz, háborús övezetből menekített ló ellátásának tárgyi feltételeihez kért segítséget. A lovak Kijev és Harkiv környékéről érkeztek, sok esetben hetekig szabadon éltek és sebesüléseket is szereztek.

Dallos Gyula szerint az igényeknek megfelelően állították össze az adományt, amely nagyban megkönnyíti majd az intézmény működését. Hozzátette: az adományok között olyan eszközök találhatóak – többek között önitató, nyeregtartó, kötőfék –, amelyek a menekített lovak számára biztosítani tudják a felelős állattartás igényeinek megfelelő jólétet.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója az átadáskor kiemelte, hogy lipicai lovainkat a többi magyar fajta mellett számtalan alkalommal kellett a háborús veszély elől menekíteni a történelem során, így még inkább kötelességünk segíteni a bajbajutott állatokon. Hozzátette: az intézmény vezetőségével és a helyi igényekkel megismerkedve dolgoznak majd a további együttműködési lehetőségeken is.

-