Közigazgatás
Latorcai Csaba: Brüsszel hamarosan a gázembargóra tesz javaslatot
MTI Kép: MTI/Rosta Tibor
2022. június 3.

Az olajembargóra vonatkozó brüsszeli terveket sikerült megállítani, de Brüsszel hamarosan az orosz gázembargóra tesz javaslatot – mondta a területfejlesztési parlamenti államtitkár a Békés megyei Almáskamaráson, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában tartott ünnepségen pénteken.

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, hogy az olajembargó is atombomba lett volna a magyar gazdaságra, de a gázembargó egyenesen hidrogénbomba lenne.

Hangsúlyozta, a kormány elkötelezett, hogy megvédje az ország biztonsága mellett az elért gazdasági és kulturális eredményeket: a rezsicsökkentést, a családtámogatási rendszert és a nyugdíjakat.

A politikus azt mondta, nehéz és küzdelmes időszak elé néz Magyarország.

„Keleten tort ül a háborús pusztítás. Nyugaton magukat haladónak tartó bürokraták kérdőjelezik meg európaiságunkat, kereszténységünket, évezredes szellemi és lelki fundamentumainkat”. Károlyi Bernát hagyatékának létjogosultságát kérdőjelezik meg – fűzte hozzá.

Latorcai Csaba közölte, a hétvégén a Szentlélek eljövetele mellett a magyar nemzet összetartozását, egymás iránti felelősségét és szolidaritását is ünneplik a magyarok.

Erdős Norbert (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen jelentette be, hogy a dél-békési település a Magyar Falu Programból hatmillió forintot nyert el a temetői urnafal fejlesztésére; ötmillió forintot meghaladó összeget pedig közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre és a maximális összeget, csaknem 107 millió forintot az iskola felújítására.

Hozzátette, az önkormányzat tízmillió forint kiegészítést kap az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) korábban elnyert 87 millió forint mellé, amelyből a művelődési ház teljes felújítását végzik el.

Mazán Attila polgármester kijelentette, a támogatásokból nemcsak a „fenntarthatóság, hanem a fejlesztés útjára is tudnak lépni”.

Pintér Edit, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója elmondta, a nyolcosztályos iskolát tíz éve Latorcai Csaba és Erdős Norbert indította újra; azóta folyamatosan nő a létszám; a tanulók 46 százaléka a környező településekről jár az intézménybe.

Felidézte, hogy Károlyi Bernát 130 éve született Almáskamaráson, sváb családban. Ferences szerzetes lett, Kínába is eljutott misszióra, kínai–magyar szótárt szerkesztett. Kommunista börtönbe került, vértanúhalált halt. Jelenleg is tart boldoggá avatási folyamata.

Az ünnepségen felavatták a névadóról készített, fából faragott szobrot, Juhász János művész alkotását.

-