Kultúra
Végéhez ér a Hagyomány és haladás című filmszakmai beszélgetéssorozat 
MMA MMKI Kép: MMA MMMKI/Sándor Emese
2022. június 22.

Június 23-án a Hagyomány és haladás – Beszélgetések a magyar filmszakma kiemelkedő szereplőivel – A magyar filmfesztiválok múltja, jelene, jövője II. című filmes tematikájú online beszélgetéssorozat záróadásának vendégei Kollarik Tamás, Lovass Tibor, Muszatics Péter és Deák Bálint lesznek.

Illeszkedve a filmigazgatás és a magyar filmfesztiválok témakörökben folytatott kutatásokhoz, publikált, illetve kiadás előtt lévő kötetekhez, a korábbi eseményekhez hasonlóan most is széles körben elismert szakemberek vendégeskednek a Hild-villában. Az idei év tavaszi szemeszterében A Hagyomány és haladás – Beszélgetések a magyar filmszakma kiemelkedő szereplőivel című filmes tematikájú online estekből kettőt szervezett az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Első alkalommal, március 31-én a magyar filmigazgatás került fókuszba, majd május 26-án A magyar filmfesztiválok múltját, jelenét és jövőjét tekintette át az est moderátora Takó Sándor MMA ösztöndíjas vendégeivel, Kollarik Tamással, Mikulás Ferenccel, Demeter Évával és Zágoni Bálinttal. Június 23-án végéhez ér a szemeszter és ezzel együtt lezárul a 2021-ben indított Hagyomány és Haladás című beszélgetéssorozat is. A magyar filmfesztiválok múltja, jelene, jövője II. filmszakmai est házigazdája ezúttal Petri Zsolt MMA ösztöndíjas, vendégei pedig Kollarik Tamás, Lovass Tibor, Muszatics Péter és Deák Dániel lesznek.

Lovass Tibor 2002-től elnökségi tagja a Helyi Televíziók Országos Egyesületének, amelynek 2016-tól választott elnöki tisztségét is betölti. A kommunikációt, a televíziózást és a filmezést a Nyugat-Magyarországi Egyetem Médiatudományi Tanszékén oktatta közel két évtizeden keresztül. Jelenleg az ELTE SEK TáTK Gazdaságtudományi Tanszékének óraadója. 18 éve alapító-szervezője a Göcsej Filmszemlének, 2014-től pedig a Savaria Filmszemlének. 2008- tól elnökként irányítja a Nyugati Régió Kommunikációs Egyesületet, amely 33 tagjával az első hazai médiaklaszter alapítója volt. 2019-ben kezdeményezésére megalakult a Savaria Filmakadémia Egyesület, amely a filmszemlék mellett szakmai konferenciákat, képzéseket, tréningeket szervez.

Muszatics Péter tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a prágai FAMU-n végezte. Számos irodalmi és filmes témájú írása és három kötete jelent meg, legutóbb a Bécs, Budapest, Hollywood – Ausztria-Magyarország hatása az amerikai filmre és az Orosz történetek. A Magyar Mozgókép Fesztivál programigazgatója és 16 éve a legnagyobb magyarországi nemzetközi filmfesztivál, a CineFest egyik főszervezője.

Deák Dániel alapította a Daazo.com-ot – a MEDIA program által támogatott internetes rövidfilmmegosztó weboldalt, amely számtalan minőségi rövidfilmet tett elérhetővé az interneten, többek között Rofusz Ferenc életművét. 2007 és 2010 között a Nisi Masa – Network of Young European Cinema igazgatósági tagja, 2015 és 2020 között a Filmalap Inkubátor Program szakmai vezetője. Magyarország legnagyobb rövidfilmes fesztiváljának, a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak az alapítója és vezetője, valamint szintén ő alapította a közép-európai fiatal filmesek bemutatkozási fórumát, a BDFF-et. Számos publikáció és magazin elkészítésében vett részt, többek között a World of Shorts, a Hungarian Film Magazine vagy a Friss Hús Future Cinema magazinjának kiadója és szerzője.

Kollarik Tamás, mint a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem oktatója, a Magyar Média Mecenatúra program volt vezetője, az ART Bizottság elnöke, az NFI Televíziós Döntőbizottságának tagja vesz részt a beszélgetésen.


A június 23-i esemény 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

-