Közigazgatás
Energiamegtakarítási tervet készít a Kulturális és Innovációs Minisztérium
KIM Kép: Pixabay
2022. szeptember 20.

Energiamegtakarítási tervet készít a családok és a munkahelyek védelmében a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint minden alá tartozó költségvetési szerv és gazdasági társaság.

Az Európai Unió szankciós politikája miatt energiaellátási és gazdasági válság alakult ki egész Európában- Bár az Európa nagy részében fennálló ellátási problémák Magyarországot egyelőre nem érintik, hazánknak is szembe kell néznie az energia árának drasztikus mértékű emelkedésével.

Az elmúlt hónapok eseményeinek hatására a saját otthoni környezetünkben a legtöbben már odafigyelünk a fogyasztási szokásainkra, azonban az elszabaduló árak nemzetgazdaságra gyakorolt hatásainak mérséklése – a családok védelme érdekében meghozott kormányzati intézkedések megtartása – érdekében szükség van arra, hogy a munkahelyünkön is hasonló gondossággal járjunk el.

A kormány úgy határozott, hogy példamutató módon a takarékoskodást saját magán kezdi, és ennek megfelelően 25 százalékos energiamegtakarítási célt ír elő az állami szervek és gazdasági társaságok részére.

Annak érdekében, hogy ez a cél teljesíthető és nyomon követhető legyen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felügyelete alá tartozó minden költségvetési szerv legkésőbb szeptember 22-ig intézményre vonatkozóan egy energiamegtakarítási intézkedési tervet készít elő.

A javasolt cél eléréshez az érintett intézmények ún. energiatakarékossági felelőst is kijelölnek, aki az intézkedési tervben rögzített feladatokon túl a minisztériummal a kapcsolattartói feladatokat is ellátja.

A magyar rezsicsökkentés a legnagyobb támogatási program Európában. A kormány a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy a háborús inflációtól megvédje a magyarokat, és megvédje a rezsicsökkentést.

-