Kultúra
V. Németh Zsolt: a hagyományok megőrzése fontos küldetés
AM Kép: Fekete István
2022. november 20.

A tudatalatti magyarságot, a hovatartozás-érzést napról napra táplálni kell, megtartása, megőrzése elengedhetetlen az egészséges és teljes élethez – jelentette ki V. Németh Zsolt a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Népművészeti Egyesületek Szövetségének jubileumi ünnepségén, szombaton, Budapesten.

V. Németh Zsolt arra emlékeztetett, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) jelenleg Magyarországon az egyetlen, a népi tárgykultúrával foglalkozó országos és a határon túl élő magyar népi kézművességet átfogó hálózata. A szervezet munkája immár 40 éve szolgáltatja számunkra a megfelelő táplálékot, és a hosszú úton nemhogy elfáradt volna, hanem épp, hogy mindig a megújulás irányába, az előremutató munkálkodás felé törekszik. A miniszterelnöki biztos beszédében megköszönte a NESZ minden tagjának eddigi tevékenységét. Szavai szerint a szervezet nem engedi, hogy ez a virág, a mi csodálatos művészetünk, ami igazán egyedülálló a világon, elhervadjon, hanem a jó kertész minden tudásával és szakértelmével, erejével, illetve szeretetével gondozza, élteti népi kultúránkat.

Hangsúlyozta, nekünk, akik ragaszkodunk hagyományainkhoz, gyökereinkhez, ahhoz a megtartó erőhöz, mely a hazához, a nemzethez köt bennünket, elengedhetetlen, hogy legyenek olyan személyek, csoportok, egyesületek, nagyobb szervezetek, amelyek a magyar népi kultúráért kiállnak. Kifejtette, a NESZ a tagszervezetekkel együttműködve megszámlálhatatlan mennyiségű pályázatot, kiállítást, képzést szervezett meg eddig is azért, hogy a magyar népi kézművesség ismerete és annak szeretete eljusson és megmaradjon a következő generációk számára is. Ez egy olyan jelentős örökség, ami miatt igazán jó érzés magyarnak lenni – hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.

-