Kultúra
A magyar kultúra napja: megemlékezést tartottak az Országházban is
MTI Kép: MTI/Bruzák Noémi
2023. január 23.

Megemlékezést tartottak a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából vasárnap Budapesten, az Országházban, ahol irodalmi összeállítással és közös szavalással ünnepelték a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napja mostantól az Országgyűlés határozatának megfelelően nemzeti emléknapjaink sorát gazdagítja - hangzott el az eseményen.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek kiemelte: a magyar kultúra napja a magyar hazaszeretet ünnepe is, hiszen ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, nemzetünk imádságát. Ez a költemény a magyar hazafias líra többszázados vonulatának összefoglalója, amely az egész magyar sorsot magába sűríti - tette hozzá.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta: 200 évvel ezelőtt született egy olyan imádságunk, amelynek küldetése felemelni, összekötni, megvilágítani közös magyar életünket.

Az eseményen köszöntötték Novák Katalin köztársasági elnököt és a Kárpát-medence minden tájáról érkezett gyerekeket, akiknek jelenléte a nemzeti összetartozást szimbolizálta. A 200. évfordulón 200 gyermek - 100 anyaországi és 100 határon túli - szavalta Novák Katalinnal együtt a Himnuszt az ünnepségen.

-