Gazdaság
GFM: a kormány továbbra is támogatja a teljes foglalkoztatottságot
MTI Kép: Pixabay
2023. március 7.

A kormány a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is mindent megtesz a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében, ezért újabb 1 milliárd forintot biztosít a mobilitás segítésére. Így idén is elérhető lesz az utazási- és lakhatási támogatás, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program - jelentette be keddi közleményében Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Utazási támogatást azok az álláskeresők vehetnek igénybe hat hónapon keresztül, akiknek a felajánlott munkalehetőség esetében a munkavégzés helye eltér az állandó lakóhelyüktől. Ha a munkavégzés helye 10-60 kilométer közötti távolságban található, úgy minden teljes 10 kilométer után a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg kapható.

Lakhatási támogatás 6 hónapon át azok számára elérhető, akik munkavégzésének helye legalább 60 kilométerre található lakhelyüktől. Az érintettek lakásbérletükhöz legfeljebb havi 162 400 forintot vehetnek igénybe.

A közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedésének ösztönzése érdekében újraindul a közfoglalkoztatásból a versenyszférába támogatás, a közfoglalkoztatásból kilépők havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatást vehetnek igénybe. A támogatás egészen addig jár, ameddig az érintettek közfoglalkoztatási jogviszonya fennállt volna.

A programokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koordinálása mellett a vármegyei (fővárosi) kormányhivatalok és járási (fővárosi kerületi) hivatalok valósítják meg 2023. december 31-ig, a szükséges dokumentumok a foglalkoztatási portálon elérhetők - olvasható az államtitkár közleményében.

-