Gazdaság
AM: a hungarikumok adják a nemzet, a haza, az otthon érzését
MTI Kép: Wikimedia
2023. március 8.

Közös küldetésünk, hogy a hungarikumok, a nemzeti értékek segítségével megőrizzük hagyományainkat, identitásunkat és a kultúránkat átadjuk a következő generációknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter egy konferencián kedden, a tárca közleménye szerint.

A Magyar Fesztivál Szövetség munkájának szerves része, hogy összekössön minket egymással, és ebben jó példával jár elől - mondta Nagy István a Magyar Fesztivál Szövetség konferenciáján.

A tárcavezető kifejtette: rendkívül fontos nekünk, magyaroknak, hogy mire építjük a jövőnket. Hagyományaink, értékeink segítenek minket eligazodni a gyorsan változó világban, segítenek megérteni, mit jelent a nemzet, a haza, az otthon érzése. Ezt adják a hungarikumok. Hozzátette, a legfontosabb az értékpiramis alapja, a helyi hagyományok gyűjtése, a legkisebb települések szokásai, a legapróbb tárgyi emlékek, hiszen ezek a lokális értékek adják a hazaérkezés örömét. Ezért építették be a hungarikum törvénybe a helyi, települési, megyei és tájegységi értéktár fogalmát - húzta alá.

A hagyományőrzés és az értékmegőrzés kövek egymásra építése, és ezek között a kövek között vannak élők is, amelyekből közösségeket építünk - hangsúlyozta a miniszter. Kiemelte, hogy ma a legnagyobb kincs a család, egy baráti társaság, egy kisebb közösség egészen a magyar nemzetig határon innen és túl. A kis közösségek és a kulturális identitásunk olyan értékek, amelyek egyszerre tesznek különbözővé másoktól, és kötnek össze minket az egész világon.

-