Belföld
Csák János: ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk, békét akarunk
MTI Kép: MTI/Balogh Zoltán
2023. március 15.

"Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk: békét akarunk" - fogalmazott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, szerdán a budapesti Múzeumkertben elmondott beszédében a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Csák János elmondta: "március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, 33 nemzedék óta mindmáig a szabadság népe".

Mint hozzátette, a magyarok soha nem hódoltak be senkinek, nem lettek senkinek a gyarmata, szellemüket és lelküket senki nem tudja elfoglalni.

"Életerőnk forrása a magyar kultúra" - hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy a kultúra nemcsak művészi alkotásokat vagy épületeket jelent, hanem a világlátást, az életmódot, az észjárást is.

Csák János kiemelte, hogy a kultúra nélkül széthullik a közösség. "Kultúra révén válunk egyes egyének halmazából önazonossággal bíró nemzetté" - fogalmazott.

Elmondása szerint a magyarok nem a történelem áldozatai, hanem a túlélői, sőt győztesei, mert minden nehézség ellenére állják a sarat, alkotnak és gyarapodnak.

A béke fontosságát ma, a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni - közölte a miniszter, kiemelve: "ha ez a háború elszabadul, mindent elpusztíthat, Európát is".

Csák János emlékeztetett: a magyar érdek mindig az volt, hogy Európában szabad nemzetek békében, együtt éljenek.

Mint hozzáfűzte, a szabadság, a béke és a rend az Isten, család, haza egységén alapul.

A küzdelemnek akkor van értelme, ha van család, gyerekek és unokák, akik majd öröklik a magyar kultúrát - fejtette ki a miniszter, hangsúlyozva: családok nélkül nincs haza.

"Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek" - mondta ünnepi beszédében Csák János.

-