Életmód
Napfogyatkozás sötétített el egy ausztrál várost
MTI Kép: Pixabay
2023. április 20.

Ritka hibrid napfogyatkozás borított sötétségbe egy ausztrál várost körülbelül 60 másodpercre csütörtökön, amikor a Hold egy 40 kilométer széles sávban teljesen eltakarta a Napot - számolt be róla a BBC online kiadása.

Több ezer ember gyűlt össze a nyugat-ausztráliai Exmouth városában, ahonnan a legjobban lehetett látni a ritka jelenséget, amely évszázadonként csak néhányszor fordul elő.

A napfogyatkozás az Indiai-óceán fölött kezdődött napkeltekor, és alkonyatkor ért véget a Csendes-óceán fölött, különböző megfigyelési pontokról az úgynevezett hibrid napfogyatkozás más-más fázisait lehetett látni.

A hibrid napfogyatkozáskor van olyan hely, ahol teljes napfogyatkozásban lehet gyönyörködni, máshol gyűrűs jelenség látható, amikor a Hold nem teljesen takarja el a Napot. Csütörtökön a legjobb megfigyelési pontok Nyugat-Ausztráliában, Kelet-Timoron és Nyugat-Új-Guineában voltak. Teljes elsötétülést azonban csak az Exmouth-félszigeten lehetett tapasztalni helyi idő szerint 11.27 órakor.

A Perthtől 1200 kilométerre északra elterülő tengerpari településen kevesebb mint 3000 ember él, ám a ritka égi jelenség hírére hirtelen hétszer ennyien lepték el a várost, hogy megfigyeljék, amint a hőmérséklet hirtelen lecsökkent, az ég elsötétült és megjelentek rajta a csillagok. A jelenség nagyjából egy percig tartott.

A legutóbb 2013-ban történt hibrid napfogyatkozás, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2031-re várja a következőt.

-