Belföld
Navracsics: hiába erős egy térség, ha abban vannak kiúttalanságot sugalló fehér foltok
MTI Kép: Navracsics Tibor Facebook-oldala
2023. április 21.

Hiába erős egy térség, ha léteznek benne kiúttalanságot sugalló "fehér foltok", a területfejlesztésnek egyebek mellett ezek megszüntetését kell szolgálnia - hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter pénteken a Veszprém vármegyei Uzsán.

Navracsics Tibor - aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője - A belső perifériák a fejlesztéspolitikában - a Marcal-völgye térség fejlesztési akcióterv kidolgozása című munkakonferencián azt mondta, hogy az ország minden régiójában találhatók fejlesztésre szoruló "fehér foltok".

A Marcal-völgyi térségre kidolgozott stratégia és maga a fejlesztés is országos szintű példa lehet - fogalmazott, hozzátéve: e tanácskozás egy újabb jelentős lépés a térség területfejlesztési stratégiájának kialakításához.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára az "élhető térség" kialakításának jelentőségét hangsúlyozta, hozzáfűzve: a területfejlesztés azt a célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen.

Az elmúlt évtizedekben a fejlesztési programok dacára a fejletlenebb térségek elmaradása megmaradt, ezt a hátrányt lenne hivatott felszámolni a területfejlesztési stratégia - közölte, fontos kitörési pontként említve a népfőiskolai központ létrehozásának tervét a térségben.

Csite András, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ vezetője az eddigi kutatási eredményekről szólva elmondta, hogy mivel a Marcal völgye aprófalvas, kisvárosias térség, amely távol helyezkedik el a nagyvárosoktól, érvényesül a nagyipari centrumok elszívó ereje.

Felmérésük során 2021-ben az ott élők 59 százaléka, 2023-ban 45 százaléka úgy nyilatkozott, hogy elégedett az életével. A közszolgáltatással kapcsolatos elégedettség mérésekor ugyanakkor azt tapasztalták, hogy az idei eredmények elmaradnak a 2021-es szinttől. A jövőt a megkérdezettek a turizmus és a közlekedés fejlesztésében látják, 80 százalékuk a nehézségek ellenére sem akar elköltözni.

A térség erősségeként említette a vidékies életmódot, a relatíve alacsony ingatlanárakat és a fejlődési centrumokhoz való viszonylagos közelséget. A térséget az erősségek alkalmassá teszik arra, hogy "tudatos beköltözésmenedzsment" révén újabb lendületet kapjon a fejlődés - jelentette ki Csite András.

A tanácskozás délután tematikus beszélgetésekkel, plenáris beszámolókkal folytatódik.

-