Közigazgatás
Rendhagyó mesejátszóteret adtak át a Bethesda Gyermekkórházban
MTI Kép: MTI/Mónus Márton
2023. május 19.

Rendhagyó meseösvényt és pszichoterápiás élménykertet adtak át a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai részlegében pénteken. Az avatáson Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára hangsúlyozta: Magyarország kormánya mindent megtesz a 21. századi gyógyítás feltételeinek megteremtése érdekében.

A politikus szavai szerint a kormány és ő maga is azért állt a kezdeményezés mellé, hogy "egy fantasztikus összefogásnak lehessen része." A szülők, a kórházi dolgozók és támogatók által összegyűjtött forrásokat ezért kiegészítette a kormány: 40 millió forinttal járult hozzá a 80 millió forintos beruházás költségeihez - ismertette.

"Kívánom, hogy az élménypark legyen a rehabilitáció modern eszköze" - mondta Latorcai Csaba, hozzátéve: a gyermekek gyógyulását elősegíti, ha a nem természetes, kórházi körülmények között is próbálják megőrizni számukra a mindennapokat. A mesekertben a kicsik "megélhetik gyermekségüket" - húzta alá a politikus, aki Csukás István író szavait idézve úgy fogalmazott: a mese örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz - tette hozzá.

Latorcai Csaba kitért arra is, hogy a kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett. Ezért is fogadták el a gyermekegészségügyi programot, ezért támogatták "még háborús körülmények között is" az előző évihez képest 1600 milliárd forinttal többel az ágazatot 2022-ben, ezért folytatják az orvosok és ápolók jelentős béremelését - idézte fel.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az orvostudomány fejlődése semmit nem ér, ha nincsenek ott az emberek, akik a gépek mögött állnak. Így van ez a mesekerttel is, ahol számtalan szakember segíti majd elő a gyermekek mielőbbi gyógyulását - fűzte hozzá. Közölte: a játékra, élményre, rehabilitációra egyaránt használható mesekertet mindenféle betegségből lábadozó gyermek tudja használni, és ebben a térben a családok együtt lehetnek.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon folyamatosan fejlődik a családtámogatási rendszer, a kormány az elmúlt tizenhárom évben harminc intézkedést vezetett be, amelyek segítik a családok mindennapjait. Úgy folytatta, továbbra is azon dolgoznak, hogy a családok még jobb anyagi helyzetbe kerüljenek, még több gyermeket tudjanak vállalni, és legyenek biztonságban, akár visszatérnek a munkába, akár otthon szeretnének maradni a gyermekvállalás után.

Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a Kő Boldizsár által tervezett, fából készült játszóteret úgy alakították ki, hogy az a kerekesszékes gyermekek számára is élményt nyújtson. Készült egy kerekesszékkel használható, speciális hinta, a terápiás foglalkozásra kialakított kunyhók akadálymentesek, továbbá a meseösvény is bejárható kerekesszékkel és a téren úgy helyezték el a játékelemeket, hogy azok ülve is szem-, illetve kézmagasságban legyenek a gyerekeknek.

Kiemelte: olyan tér létrehozása volt a cél, ahol a kórház falai közül kiszakadva, ingergazdag környezetben lehetnek együtt a gyerekek. Ahol egyszerre gyógyulnak és közösségben vannak.

"Szeretnénk a gyógyító munka mellett otthont teremteni azoknak, akiknek eleve nehezített az élete, hiszen vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, vagy hosszú hónapokig gyógyulnak nálunk" - magyarázta, megjegyezve: az intézményben többek közt súlyos epilepsziás, kómás, égési sérült és pszichiátriai betegségekkel élő gyermekeket ápolnak.

A játszótér megvalósulása az igazi összefogás jele is - jelentette ki a főigazgató, majd hozzáfűzte: a 40 millió forintos kormányzati támogatás mellett társadalmi gyűjtés keretében 20 millió forintot kaptak adományozóktól, amit a Bethesda Kórház Alapítvány további 20 millió forinttal egészített ki a tavalyi felajánlott adó 1 százalékból.

-