Külföld
Árvízveszély van Kelet-Szlovákiában, sok turistaösvény járhatatlanná vált
MTI Kép: Illusztráció, Pixabay
2023. augusztus 7.

Sok helyütt árvízveszély keletkezett Szlovákia keleti régióiban a hétvégi heves esők miatt, a Magas Tátrában pedig ki is öntött több patak, ezért számos turistaösvény járhatatlanná vált - jelentették a szlovák hatóságok hétfőn.

A hétvégén kialakult árvízveszély miatt 35 - főként a rozsnyói (Roznava) és a rőcei (Revúca) járásokban lévő - településen hirdettek ki rendkívüli helyzetet, közülük 15 településen a harmadik, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben - írta a Belügyminisztériumra hivatkozva a TASR közszolgálati hírügynökség.

A régiókban több alsóbb rendű utat, pincét, helyenként épületek földszintjét is elárasztotta a víz. A helyzet stabilizálódni látszik, de a hatóságok figyelmeztetnek, hogy a vízzel elárasztott utakat - amennyiben lehetséges - inkább kerüljék el a közlekedők.

A szlovák hegyimentők (HZS) tájékoztatása szerint a hegyekben - főként a Magas Tátrában és a Szlovák Paradicsomban - járhatatlan számos turistaösvény, az utóbbiban több szurdokot le kellett zárni az árvízveszély miatt.

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint Kelet-Szlovákiában a hétvégén egy nap alatt 40-80 milliméternyi eső esett. Az esetenként erős széllel kísért eső következményeinek elhárítására csak vasárnap 146 helyszínre kellett kiszállniuk a tűzoltóknak, legtöbbször Kassa megyében.

A szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfői előrejelzése szerint a nap folyamán az ország nyugati részében, elsősorban Pozsony megyében kell számítani erőteljesebb szélre, ami miatt elsőfokú riasztást adtak ki.

-