Külföld
Robbanás történt egy Moszkva megyei üzemben, sérültek
MTI Kép: Illusztráció, Reuters/Jorge Silva
2023. augusztus 9.

Robbanás történt szerda délelőtt a Moszkva megyei Szergijev Poszadban található Zagorszki Optikai és Mechanikai Üzem területén, a Piro-Rossz pirotechnikai cég által bérelt raktárban, az incidensben 56 ember megsérült.

A detonáció oka az előzetes vizsgálat szerint a technológiai folyamatok megsértése volt. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) kizárta a dróncsapás lehetőségét.

Andrej Vorobjov, a régió kormányzója szerdán a Rosszija 24 hírtelevízió műsorában elmondta, hogy hat sérült állapota súlyos, őket intenzív osztályon kezelik. Ötüknek a TASZSZ szerint 100 százalékban megégett a testfelülete.

A robbanás miatt összesen 30 embert szállítottak kórházba. A mentőalakulatok szerint nem zárható ki, hogy lehetnek még áldozatok a romok alatt.

A lángok mintegy 400 négyzetméteres területen terjedtek el. A tüzet lokalizálták, az oltásban mintegy 150 ember vett részt.

Az incidens miatt húsz többemeletes lakóházban kitörtek az ablakok, és megrongálódott a Lucs sportközpont is.

Az üzemből a dolgozókat, valamint egy közeli óvodából a gyerekeket evakuálták. A robbanás kárt okozott egy kazánházban, és emiatt a környék melegvízellátása megszűnt. Szergijev Poszadban 30 buszjárat útvonalát változtatták meg a baleset miatt.

Az ügyben büntetőeljárás indult az üzembiztonsági szabályok megsértése címén.

A Piro-Rossz cég idén áprilisban csődöt jelentett.

-