Belföld
36 milliárd forintos Bosch-projektet zártak Makláron
MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium Kép: kkmfoto3.jpg
2015. december 8.

A világgazdaságban és világpolitikában zajló gyors változások miatt egyre élesebb verseny zajlik a nagy befektetésekért, ez a verseny pedig új, sikeres stratégiákat igényel - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Makláron, a Bosch-csoport 36 milliárdos projektjének zárórendezvényén hétfőn.

Szijjártó Péter rámutatott: a Bosch a világgazdasági válság közepette is folyamatosan növeli a kapacitásait, folyamatosan újabb beruházásokról dönt. Sikeres válaszokat adott Magyarország is a kihívásokra, hiszen az elmúlt esztendőkben kialakult magyar modellben a gazdaság tavaly 3,6 százalékkal, az esztendő eddig eltelt időszakában 2,8 százalékkal nőtt, és 23 éve nem dolgoztak annyian, mint most. 'Eközben a pénzügyeink is rendben vannak: a költségvetési hiány hosszabb ideje 3 százalék alatt van, és az államadósságot is folyamatosan csökkenteni tudjuk' - mutatott rá a miniszter.

Szavai szerint a magyar gazdaság rendkívül nyitott, melynek általános teljesítményét nagymértékben határozza meg, hogy milyen mértékben vagyunk képesek beruházásokat vonzani, illetve, hogy milyen mértékben vagyunk képesek magyar termékeket és szolgáltatásokat külföldön eladni.

'Mára elmondhatjuk, hogy a közép-európai térségben Magyarországon a legmagasabb a külföldi működőtőke mértéke a gazdaság teljesítményéhez hasonlítva' - mondta. Kifejtette: a Magyarországra érkező működőtőke mintegy egynegyede Németországból érkezik. Ezen beruházásoknak pedig 2010 óta 25 százaléka a feldolgozóiparba, azon belül is a járműiparba érkezik. 'Ez kétségbevonhatatlanná teszi, hogy a magyar gazdaság zászlóshajója továbbra is az autóipar, és azt, hogy Németországnak meghatározó szerepe van a magyar gazdaság fejlődésében.
Szavai szerint a kapcsolat dinamikája nem tört meg, hiszen az év első 9 hónapjában az export 7, a kereskedelmi forgalom pedig 8 százalékkal bővült Németország és Magyarország között. Kitért arra is, hogy Magyarországon összesen mintegy hatezer német tőkével működő vállalat tevékenykedik, amelyek 300 ezer magyar embernek adnak munkát.

Szijjártó Péter rámutatott: a Bosch a mostani, 36 milliárd forintos, 130 új munkahelyet teremtő beruházásával megerősíti azt a gyártókapacitását, amellyel Magyarország továbbra is a járműipar zászlóshajója tud maradni.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője felidézte: a társaság 9 vállalattal, 7 gyárral és három fejlesztési központtal van jelen Magyarországon. Több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, akik a magyar GDP közel 3 százalékát termelik meg egy év alatt.

Azt mondta, hogy Németország után Magyarország a legmeghatározóbb Európában a Bosch-csoporton belül. A cégcsoport legfiatalabb tagja a maklári Robert Bosch Automotive Steerling Kft. Szavai szerint a magyarországi Bosch-csoport meghatározó szerepet játszik a jövő autóiparában, akár önjáró autóinak gyártásában pedig a maklári gyár nélkülözhetetlen.

A cég tájékoztatása szerint a Bosch-csoport tavaly vásárolta fel a ZF Friedrichshafen AG ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS) vegyesvállalaton belüli 50 százalékos részesedését, megszerezve így a korábbi vegyesvállalat összes tulajdoni hányadát. Ezzel a nyolc országban jelenlévő ZFLS új üzletágként, Robert Bosch Automotive Steerling GmbH néven épült be a Bosch-csoportba.

Az Egerben és Makláron jelen lévő, 960 alkalmazottat foglalkoztató Robert Bosch Automotive Steerling Kft. interneten fellelhető adatai szerint a 2014-es árbevétele közel 203 millió euró volt.

A most zárult, három kapacitásbővítő, összesen 36 milliárd forintos, 130 új munkahelyet teremtő projektet 2,7 milliárd forinttal támogatta az unió és a magyar állam. Közlésük szerint a Bosch tavaly rekordot ért el: 15 százalékkal 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ez a magyar GDP 2,7 százaléka. A magyar piacon realizált forgalom 14 százalékkal nőtt 2014-ben, s elérte a 183 milliárd forintot.

A Bosch-csoport globális árbevétele 6,3 százalékkal 49 milliárd euróra nőtt, az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4 százalékos volt a növekedés. Idén 3-5 százalék közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számítanak.

-