Belföld
„A Föld Napja -VI. Tudományfesztivál” Ferencvárosban is
OPH / Ferencváros Önkormányzata Kép: Ferencváros Önkormányzata
2016. április 21.

Hatodik éve támogatja Ferencváros Önkormányzata a most már hagyományosnak mondható fesztivált. A Tudományfesztivál célja a tudományos ismeretterjesztés, a magyar fejlesztések megismertetése az érdeklődőkkel, valamint a tudomány népszerűsítése egy minden korosztály számára vonzó, ingyenes rendezvény keretében.

A hagyományosan a Föld napja alkalmából megrendezett fesztivál az előző évekhez hasonlóan az úgy nevezett „street science”, azaz az utcai tudomány, vagy inkább a hétköznapi tudomány bemutatását tartja fontosnak. Ez köszönt vissza Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitóbeszédében is, aki felidézte Arisztotelész sétáló tanítási módszerét. Fűrész Tünde helyettes államtitkár Kossuth Lajos szavait idézte: „Be kell vinni az életet a tudományba, hogy a tudományt kivihessük az életbe”

Bácskai János, Ferencváros polgármestere egy kérdéssel kezdte beszédét: „Láthatóvá tehető-e a hang terjedése?” Majd válaszolt is rá, felelevenítve egykori tanárát, Muki bácsit, aki egy látványos kísérlet keretében mutatta meg tanítványainak, hogy igen egyszerűen láthatóvá tehető a hang terjedése. Szintén őt idézve emelte ki, hogy csak értelmes kérdésre lehet értelmes választ adni, tehát a mai napnak a legfőbb üzenet ez legyen: Tanuljunk meg kérdezni.

A fesztivál szervezői a Múzeumkertben idén első alkalommal felépítették a Science Shop elnevezésű pavilont, amely lehetőséget biztosít az innovációval foglalkozó hazai vállalkozások, kutatóintézetek és egyetemek bemutatkozására, valamint workshopok, konferenciák, kiállítások lebonyolítására is.

A VI. Tudományfesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, fővárosi védnöke Tarlós István főpolgármester, kerületi védnökei dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

HELYSZÍN: Magyar Nemzeti Múzeum Kertje 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
IDŐPONT: 2016. április 21-22.

-