Gazdaság
A gyógynövénytermesztés Székelyföld egyik kitörési pontja lehet
OPH / FM Sajtóiroda
2016. április 22.

Székelyföld természetföldrajzi adottságai - mind a termesztés, mind a gyűjtés, mind pedig a feldolgozás szempontjából – kiemelkedőek, és Európa egyik legjelentősebb gyógynövény-élőhelyeként tartják számon – jelentette ki Tóth Katalin helyettes államtitkár Csíkszeredában, a Gyógynövény-Vidék-Fejlesztés elnevezésű szakmai fórumon.

tóth_katalin_fotó_Balázs_Gusztáv.jpg (72 KB)
kormany.hu

A helyettes államtitkár – aki szerint az ágazat Székelyföld egyik kitörési pontja lehet – hangsúlyozta, a gyógynövénytermesztés fellendítése érdekében szükség van a kutatás-fejlesztési pályázatok támogatására, a korszerű fajták előtérbe állítására, a vadon gyűjthető fajok termesztésbe vonására, de fontos a feldolgozottság fokának növelése és a minőségbiztosítás kiépítése is.

Hozzátette, hogy a gyógynövények és a belőlük készült kiváló minőségű termékek iránti kereslet a világon évente 5-7 százalékkal növekszik, ami lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztések végrehajtása után a térségi kivitel a többszörösére növekedjen ezen a területen.

gyógynövény__kormany.hu.jpg (34 KB)

Tóth Katalin kiemelte, hogy a gyógynövénytermesztésnek a munkahelyteremtésben és a lakosság megtartásában, a szülőföldön maradás elősegítésében is lehet szerepe, miközben segíti az életminőség és az egészségügy színvonalának javítását, az egészségkultúrára alapozott idegenforgalmi rendszer megteremtését és a gyógyturizmus széles körű elterjedését a térségben.

A projekt folytatásaként a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett egy, a magyarországi terepgyakorlat bemutatására épülő program biztosítására. Az akkreditált felnőttképzések - melyek támogatásában az agrártárca ugyancsak aktív szerepet vállal - szintén komoly jelentőséggel bírnak az ágazatban rejlő potenciál kiaknázásában.

-