Belföld
Átadták a Fővárosi Törvényszék Ügyfélcentrumát
OPH/birosag.hu Kép: Bíróság
2016. július 8.

2016. június 30-án ünnepélyes keretek között adták át a Fővárosi Törvényszék Nádor utcai Ügyfélcentrumát, amely a negyedik korszerű információs bázis és ügyfélkiszolgáló tér a Törvényszékhez tartozó bíróságokon. A Cégbíróság épületében a cégek mellett már a civil szervezetek és a cégnek nem minősülő egyéb szervezetek nyilvántartását és az ezzel kapcsolatos ügyintézést együttesen végzik.

Dr. Handó Tünde megnyitó beszédében kiemelte, hogy egy ország versenyképességét illetően meghatározó jelentőségű, hogy a cégek legyenek könnyen bejegyezhetőek és legyen átlátható a működésük. A cégbíróságok által kezelt cégnyilvántartás jelenleg az ország legjobban működő közhiteles nyilvántartása, a cégbírósági tevékenység pedig a cégeljáráson kívül (bejegyzés, változásbejegyzés, törlés) magában foglalja törvényességi felügyeleti és a kényszertörlési eljárást is.

A civil szervezetekről és a civil szféra fontosságáról szólva az OBH elnöke elmondta, hogy az egyesülési jog alkotmányos alapjog, az állampolgárok civil szervezetek alapítása iránti kezdeményezése az államtól független, a civil szervezetek pedig a társadalmi és kulturális élet alkotó elemei, az élet minden területén jelen vannak. 2015. január 1-től működik OBH által kifejlesztett Országos Névjegyzék, a Civil Integrált Információs Rendszer (CIIR), ahol biztonságos és felhasználóbarát webes felületen bárki azonosítás nélkül, ingyenesen megtekintheti a civil szerveztek nyilvántartott adatait.

A cégügyekben 2005-től kezdődően lehetővé tett elektronikus eljárás 2008-tól már kötelező. Miközben az ezredfordulón még számítógép is alig volt a bíróságokon, 2016-ban ott tartunk, hogy a cégbíróságokra az első félévben összesen érkezett mintegy 215.000 ügyből 193.000 - azaz az ügyek 90%-a - elektronikusan érkezett. A civil szervezeteknél ez az arány 30 százalékos. A Fővárosi Törvényszék országosan kiemelt szerepet tölt be ezeknek a nagy nyilvántartó rendszereknek a kezelésében, hiszen 2015-ben a cégügyek 41 százaléka, míg a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyek 26 százaléka a fővárosba érkezett.

2016. július 1-jén újabb mérföldkőhöz értünk, hiszen a polgári peres eljárásokban is kötelezővé válik az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy a Fővárosi Törvényszék az ügyfélcentrumok kialakításával és folyamatos bővítésével aktívan hozzájárul az ügyfélkiszolgálás minőségének és hatékonyságának javításához.

Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke elmondta, hogy a Törvényszék 2016 első negyedévében a sajtó nyilvánossága előtt mutatta be Ügyfélszolgálati Kartáját, amely jóval több hasznos információk gyűjteményénél: tíz alapelvet fogalmaz meg a preambulumban, amelyek mentén az ügyfélcentrum és a kezelőirodák működnek. A legnagyobb magyarországi törvényszék garanciát vállal arra, hogy naprakészen biztosítja mindazokat a tájékoztató adatokat, információkat, amelyek a bírósági eljárásokkal kapcsolatosak. Ezek az adatok részben elektronikusan a Törvényszék honlapján, részben a kerületi bíróságok adatbázisaiban folyamatosan frissülnek.

Magyarországon a bíróságokon az elmúlt két esztendőben kezdték el kialakítani az ügyfélcentrumokat. A Fővárosi Törvényszék elsőként hozott létre önálló egységként működő ügyfélcentrumokat, ahol az állampolgárok minden olyan információhoz hozzájuthatnak, amelyek az eljárási törvények alapján kiadhatók. A Törvényszék call-centert működtet, elektronikusan is kérhetőek adatok a bírósági adatbázisokból, emellett skype-on is el lehet érni a bíróságot, időpontokat lehet foglalni, valamint fénymásolatokat lehet rendelni elektronikusan. Mindezek a gyorsaságot, az ügyintézés hatékonyságát szolgálják.

Következő adásunk
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink