Belföld
Az egész nemzetet képviselik a magyar ösztöndíjasok
MTI/OPH Kép: Zsonda Márk
2016. június 6.

A Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai olyan "őrhelyre" mennek, ahol az egész magyar nemzetet képviselik - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az idei programok hétfői budapesti zárókonferenciáján.

Egyértelmű volt, hogy az emigráció magyarsága nagy figyelmet igényel - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, és felidézte a Magyar Diaszpóra Tanács megalakítását. A Kőrösi Csoma Sándor-program eredetileg nem szerepelt a tervek között - jegyezte meg, hozzátéve: maguk sem gondolták, hogy ekkora sikere lesz. Emlékeztetett: 2013-ban az ösztöndíjasok számát és a program költségvetését megduplázták.

Kitért arra, hogy az ösztöndíjasoknak jelentős szerepük van az állampolgárság felvételének segítésében is, az összmagyarság szempontjából ez a legfontosabb. Ugyanakkor az is fontos - tette hozzá -, hogy az utódállamok állampolgárságát is megtartsák az érintettek, külföldön, külföldről ugyanis így tudnak voksolni.

Téma:Három év az elveszettnek hitt argentínai magyarság nyomában
Vendég: Zsonda Márk, a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasa
A műsort vezeti: Adorján András
01:12 Mit érdemes tudni Chacóról?
03:23 Honnan szereztek tudomást az ott élő magyarságról?
05:56 Mikor vándoroltak ki a magyarok a tartományba?
06:28 Hogyan értesültek az argentin lehetőségről a magyarok?
07:37 Kapcsolattartás az otthoniakkal
14:07 Zenei hatások
17:12 Magyarországról származó régi tárgyak
21:07 Ünnepek
23:19 Hogyan változtak a magyar nevek az évtizedek során?
24:34 Mit tudnak a kint élők Magyarországról?
26:13 Közlekedés
27:49 Zsonda ösztöndíjas beszámolási kötelezettségei
29:37 Zsonda kint élő mentora
32:36 Mennyivel javult a helyzet a programnak köszönhetően?

Semjén Zsolt beszélt arról, hogy a nyugati magyar szervezetek alapvetően emigráns szervezetek, ez azonban mára elvesztette eredeti jelentését. Fontos, hogy a gyökerükben emigráns szervezetek olyan magyar szervezetekké alakuljanak át, amelyek minden magyar "otthonai" lehetnek, azoké is, akik dolgozni vagy tanulni mentek ki. Óva intette a jövőben kiutazókat attól, hogy a kinti szervezetek közötti vitákba belebonyolódjanak, mint mondta, minden véleményt meg kell hallgatni, de az egyetlen lehetséges álláspont, hogy "minden magyart egyformán szeretnek". Nemcsak a magyar kormányt, államot, hanem a magyar nemzetet is képviselik - hangsúlyozta. Jelezte: munkájukat teljes konszenzus övezi.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár elmondta: a száz ösztöndíjas a Kőrösi Csoma Sándor-programban az Egyesült Államokba, Kanadába, Latin-Amerikába, Európába, Ausztráliába, Új-Zélandra és Dél-Afrikába utazott ki a diaszpóra magyarságához. Sok magyar közösségben nekik köszönhetően indult újra az élet - mutatott rá. A Petőfi Sándor-program ötven ösztöndíjasa hasonló sikereket mondhat magáénak - tette hozzá az államtitkár.

Grezsa István kormánybiztos úgy fogalmazott: a magyar nemzetről egységben gondolkodnak, nemzettársaink közül éljen valaki bárhol a világban, magyarként tekintenek rá.

Most adásban
Téma: Miként segíti a Takarék Bank a hazai agrárvállalkozásokat? – Hollósi Dávid igazgató, Takarék Agrár, Takarék Csoport
Ezt követő adásaink