Kultúra
Benyovszky áll a Széchényi Könyvtár programjainak középpontjában
OPH
2016. június 25.

230 évvel ezelőtt, 1786. május 23-án halt meg madagaszkári Angontsy melletti erődnél Benyovszky Móric, a híres utazó.

10 éve az Országos Széchényi Könyvár összefogott a Magyar Madagaszkári Baráti Társasággal valamint a Kossuth Kiadóval és kiadta a kalandor naplóját. Idén a Hősök, felfedezők, újítók tematika az ő életét állítja a központba – mondta Eklerné Péterné Kiss Barbara, a Közönségkapcsolati Osztály vezetője.

Június 25-én 21 és 21 óra között az érdeklődők Benyovszky életéről hallanak előadásokat, megtekinthetik az expedícióiról készült filmeket, sőt még madagaszkári zenét is hallhatnak. A szervezők különlegességgel is készülnek, ezen az estén itt csendül fel először a Benyovszky életéről szóló musical néhány betétdala.

benyovszky.jpg (1.81 MB)
Benyovszky Móric portréja

A gyermekeknek szóló programok már 18 órakor elkezdődnek. A Térképtárban földgömböt, a központi kiállítótérben pedig szecessziós könyvjelzőt lehet készíten, de kincskereső kvízáték is várja a családokat. Ars Librorum kiállítótérben Mesélő textilek – textiles mesék címmel Szeredi Ambrus Noémi zenével, irodalommal átszőtt kultur-túrára invitál mindenkit. A textilfestmények között sétálvaa vendégek izgalmas történeteket és kulisszatitkokat hallhatnak a művekről, megismerkedhetnek az alkotóval; miközben a különböző szekciókhoz érve zeneművek és irodalmi alkotások szólalnak meg.

A felnőttek 18 órától fél óránként, egészen hajnali 1 óráig betekintést nyerhetnek a látogatóktól eddig lezárt raktárakba. A programra a főbejárat mellett található információs pultnál lehet jelentkezni.

Az Ereklyetérben Zichy megrajzolt hősei című kiállításban 19 és 22 órakor tart tárlatvezetést Szarka Anita és Szűts-Novák Rita. Szarka Anita kurátor kiemelte, Zichy Mihány szerepe jelentős a magyar képzőművészetben, igazi virtuóz grafikus tehetség. A 19. században a könyvnyomtatás olyan szinten fejlődött, hogy a festők illusztrációik révén eljutottak a nagyközönséghez. A kurátor hozzátette, Zichy aktív életének jelentős részét az orosz cári udvarban töltötte, ennek az időszaknak az emlékét őrzi a II. Sándor koronázási albuma, amely szintén megtekinthető a kiállításban. A művész számos magyar történelmi témát is választott,például Arany János balladáihoz, Madách Imre Az ember tragédiájához, és Petőfi Sándor néhány művéhez is készített illusztrációkat.

Zichy_Aranyballadak.jpg (580 KB)
Arany János balladái

Eklerné Péterné Kiss Barbara elmondta, tavaly 4200 látogató volt kíváncsi a könyvtár Múzeumok Éjszakája programjaira. Hozzátette, a cél, hogy az emberek megtudják milyen ritkaságokat és kincseket tartogat az intézmény. Az Országos Széchényi Könyvtár a magyar írott kultúra olyan egyedi darabjait őrzi, mint az Ómagyar Mária-siralom, Mátyás Corvinái, vagy a 20. századi írók hagyatékai.-