Gazdaság
Debrecenben kezdte országjárását a turizmusért felelős kormánybiztos
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
2016. június 21.

Bienerth Gusztáv a Modern Városok Program keretében tervezett turisztikai fejlesztésekről, azok végrehajtásáról tájékozódik a helyszíneken, első kézből, a települések vezetőivel tárgyalva.

A sorozat első állomásaként június 20-án, Debrecenben egyeztetett a megyeszékhely polgármesterével a kormány turizmussal kapcsolatos döntéseiről, a hajdúsági nagyváros fejlesztési lehetőségeiről és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel való együttműködésről.

Bienerth Gusztáv elismeréssel nyilatkozott arról a tudatos építkezésről, mellyel a város vezetése az elmúlt időszakban jelentősen hozzájárult Debrecen turisztikai attrakcióinak, szolgáltatásainak látványos fejlődéséhez. Ennek is köszönhetően város az elmúlt évben kiemelkedő eredményeket, és az országos átlag feletti növekedést tudott felmutatni mind a vendégforgalmi mutatókban, mind a bevételek terén.

Az ország második legnagyobb nemzetközi repülőtere nemcsak Debrecen, hanem a tágabb régió turizmusa számára is szélesebbre nyithatja a kaput a nemzetközi piacok felé. A gyógyvíz alapú egészségturizmus, a debreceni egyetem bázisán alapuló orvosi turizmus, a város gazdag kulturális öröksége mellett a debreceni fesztiválkultúra lehetnek a jövőben fokozottabban megjeleníthető, eredményesebben hasznosítható elemek a város vonzerejének növelésében.

A Lufthansa járatnyitása kiváló perspektívákat kínál a német vendégforgalom élénkítésében is. A kormánybiztos a debreceni légi összeköttetések számának bővítéséről, mint a város és a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik lehetséges együttműködési területéről beszélt. Mindehhez az ágazat legfőbb állami koordinátora a turizmusdiplomácia eszköztárát is felajánlotta.

Az új járatnyitásokból ugyanis nemcsak a hajdúsági város profitál, így az is mindenképpen megfontolandó, hogy milyen további közös kezdeményezésekkel lehetne elérni, hogy a debreceni légihidak nyomán a távolabbi régiók vendégforgalma is élénkülhessen, Tokajtól az észak- és dél-alföldi fürdővárosokig.

Mint azt a megbeszélésen Bienerth Gusztáv kifejtette: Debrecen turisztikai jelentőségét jelentősen erősítheti, hogy a város vidéki helyszínként csatlakozott a magyar olimpiai pályázathoz, s a részvétel feltételeként előírt garanciavállalást az elsők között teljesítette.

Papp László polgármester a kormánybiztost a Modern Városok Program debreceni turisztikai projektjéről tájékoztatta. A Nagyerdő szívében a jelenlegi strandfürdő teljes felújításával a város méretéhez és a területen korábban megvalósított fejlesztésekhez illeszkedő vizes élménypark jöhet létre, jelentősen növelve az Aquaticum fürdőkomplexum látogatószámát.

A kormánybiztos elmondta, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a turizmusfejlesztésekért is felelős koordinációs szerepkörében hogyan járulhat hozzá az elképzelések megvalósításához.

-