Közigazgatás
Doktori gyakornoki rendszert alakít ki a Belügyminisztérium
OrientPress Hírügynökség (OPH) Kép: budapest-foto.hu
2015. december 11.

A belügyi ágazatba csalogatná a fiatal kutatókat az új doktori gyakornoki rendszer. A lehetőség megengedné, hogy a doktoranduszok helyben dolgozhassák fel a sokszor nehezen hozzáférhető anyagokat – mondta a Rádió Orienten Sabjanics István osztályvezető emellett az ösztöndíj-rendszerről, valamint a Belügyi Tudományos Tanács szakmai programjairól számolt be.

November 27-én került sor a Belügyi Tudományos Tanács ünnepi ülésére. Az eseményen a Magyar Tudomány Ünnepének zárása mellett átadták a Szabó András emlékérmeket. A belügyi ágazat tudományos és tudományszervezési munka kiválóságait díjazó jutalmat a Rádió Orient vendége, Sabjanics István, a Belügyminisztérium Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság Tudományszervezési Osztály vezetője is meg kapta.

A 2015-ös évi munkatervet túlteljesítette a Belügyi Tudományos Tanács. A tudományszervezői feladatok mellett a kutatásokra és pályázatokra is vonatkozik ez az állítás – emelte ki az osztályvezető. „Manapság nem könnyű tudományos munkát végezni” - rámutatott, a munka támogatására több konferenciát szerveztek. A témák közül a rendőrségi korrupció megelőzését, illetve a közfoglalkoztatás javasolt fejlesztési irányait emelte ki.

A novemberi hónapot a tudomány tölti ki a Belügyminisztériumban. Sabjanics István kiemelte, a gyakorlatorientáltságot és az aktualitásokat állítják konferenciáik témájául. „Minden alkalommal a szakma legkiválóbb alakjait nyerjük, nyertük meg előadónak”- kiemelte, az idei évben a tudomány evolúciója : valós és virtuális világok volt a Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat vezértémája.

A Belügyi Tudományos Tanács és a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság (KSZF) vezetője, Dános Valér már második alkalommal írta ki a Belügyi doktori ösztöndíj-rendszert. Ennek keretében, minden évben 3 millió forintot osztanak szét a pályázók között. „Az szeretnénk, ha 2016-tól minél több országos hatáskörű szerv bekapcsolódna ebbe az ösztöndíj-rendszerbe. Így tehermentesítjük a fiatal kutatókat tanulmányaik során” - mutatott rá az osztályvezető.

Az ösztöndíj-rendszer mellett a jövőben doktori gyakornoki rendszerrel segítenék a kutatókat – mondta Sabjanics István. Az együttműködési szerződést a Belügyminisztérium, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és az Országos Doktori Tanács írta alá. „A rendszerben lévő fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy a belügyi objektumokban dolgozhassanak” - hozzátette, helyben kutathatják a sokszor nehezen hozzáférhető anyagokat. Emellett munkájukat egy mentor is segíti majd - emelte ki a vendég.

'A mércét nem lehet lejjebb tenni, így a 2016-os évben sem tűzhetünk ki alacsonyabb célokat' - az osztályvezető kiemelte, szükség van a feladatok racionálisabb és egyenletesebb szétosztására. Hozzátette, a jövőben a Belügyi Tudományos Tanács munkacsoportjai mellett tudományos bizottságok létrehozását tervezik. A nyitás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) és a Testnevelési Egyetemet (TF) érintené.

Most adásban
Téma: Önkormányzatok, helyi vállalkozások és a pénzintézet közötti sikeres együttműködés – Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt.
Ezt követő adásaink