Belföld
Drónok szállítják a jövőben az ebédet?
Netpincér/OPH Kép: Reuters/Wolfgang Rattay
2016. július 13.

A NetPincér csapata szingapúri mintára drónos étel-házhozszállítással kísérletezik. Amennyiben valóban munkába állnának az égi futárok, a jelenlegi bő egy óráról 30 percre csökkenthetne az átlagos ételkiszállítási idő. Néhány év múlva éppolyan megszokott lehet a 100-150 méter magasságban tömegesen repülő drónok látványa, mint az autóké az utcán.

A CNBC-n nemrégiben napvilágot hír szerint a Foodpanda Singapore élesben teszteli a drónos ételkiszállítás lehetőségét. Amennyiben a gyakorlati tesztelés sikeresnek bizonyul, már jövőre munkába állhatnak a drón-futárok. Az testvércégtől érkező hír hallatán a NetPincér is azonnal egy gyakorlati teszt elvégzése mellett döntött.

Szórád Gábor, a cég ügyvezetője elmondta, hogy drónos kiszállítás lehetősége számos kérdést vet fel, azonban hosszú távon hisznek a kiszállítási folyamat 100 százalékos automatizálásában. Ennek egy fontos állomása lehet az emberi közreműködéssel, távirányítással végzett drónos házhozszállítás, később pedig a teljesen önvezérelt drón-futárok munkába állása.

„Az étel elkészítése általában 15 perc körüli időt vesz igénybe. Az étel házhoz érkezéséig eltelő további 30-45 perc a logisztikai folyamatok számlájára írható. Ezt lehetne drónok segítségével körülbelül a felére csökkenteni” – nyilatkozta az ügyvezető. Mint elmondta, folyamatosan kutatnak az újabb és újabb innovatív kiszállítási módok után. „A XXI. század a ’most’-ról szól. Egyre kevésbé vagyunk hajlandóak várni, mindent azonnal akarunk. Az ételkiszállításnál a gyorsaság különösen fontos szempont, hiszen általában akkor rendelünk, mikor már éhesek vagyunk, nem pedig egy órával előtte.”

dron_futar_NETPINCER.jpg (667 KB)
Fotó: Netpincér

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a mostani teszt még csak a folyamat legelső lépése. „Leginkább az őszinte kíváncsiság sarkallt minket a kísérlet elvégzésére. Számos jogi és technikai kérdés kell megoldanunk, mielőtt valóban családi pizzákkal repkedő drónokat láthatunk nagyvárosaink felett. A kihívást azonban komolyan vesszük, jelenleg is lehetséges együttműködő partnerekkel tárgyalunk.” – magyarázta Szórád Gábor.

Fülöp Szilárd, a kísérlet technikai támogatását nyújtó győri FlyBySense ügyvezetője elmondta, hogy a polgári életben legelterjedtebb dróntípusok alkalmatlanok ételkiszállításra. Elméleti teherbírásuk mindössze 0,2 kg, de minden gramm a biztonság rovására megy. A nagyobb, professzionális példányok azonban akár 5-6 kg terhet is biztonságosan célba juttatnak.

„A másik szűk keresztmetszet a drón irányítása. Szabad szemmel maximum 400 méter távolságig irányítható egy drón, A szerkezet kamerája által küldött kép segítségével a nagyobb, ipari felhasználású drónok 2-3 km távolságig vezérelhetők.” – mondta el a szakember. Hozzátette, hogy az igazi kihívást nem a technológiai kérdések jelentik, hanem a nehézkes szabályozás. „Elméletileg minden drón repüléshez külön engedélyt kell beszerezni, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint kizárólag elkülönített légtérben lehet pilóta nélküli légi járművel repülni. Ez így nem túl életszerű.”
A törvényalkotók is felismerték a helyzet tarthatatlanságát. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelenleg is dolgozik a kérdést szabályozó rendeleten, mely valószínűleg jövő év elejétől lesz hatályos. A szakértő Fülöp Szilárd szerint a jövő egyértelműen a drónoké.
„El kell fogadnunk, hogy a drónok rövidesen a mindennapi életünk részévé válnak. Néhány év múlva éppolyan megszokott lesz a 100-150 méter magasságban tömegesen repülő drónok látványa, mint az autóké az utcán. Ráadásul ezek már emberi irányítás nélkül fognak repülni. Ha minden jól megy, 2017-ben bemutatják a tökéletesen önvezető autót. Miért gondoljuk, hogy éppen a drónoknak lesz szüksége emberi közreműködésre?” – mondta el Fülöp Szilárd.

Következő adásunk
Téma: Megnyílt a Szent László téri korcsolyapálya – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink