Belföld
Innovációs díjakat adták át a Szegedi Tudományegyetemen
OPH / SZTE Kép: SZTE
2016. április 28.

A Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján osztották ki öt kategóriában az SZTE Innovációs Díjakat. Az egyetem a díjjal olyan innovatív ötleteket jutalmaz, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek, és üzleti szempontból hasznosíthatók. Idén szoftver, vízgőzmérő-rendszer, speciális csavar, beszéd-rehabilitációs eljárás és vízlepergető rétegek fejlesztése került díjazásra.

Az Innovációs Bizottság és az SZTE Dékáni Kollégiuma nehéz helyzetben volt idén, hiszen számos pályázat érkezett kutatóktól és hallgatóktól mind az öt kategóriában. Az Innovációs Napot nyitó előadásában Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium, gazdaságfejlesztésért és- szabályozásért felelős államtitkára is azt támasztotta alá: a Szegedi Tudományegyetem nagyon jó úton halad ebben a kihívásokkal teli időszakban, amikor olyan generációt oktatunk, akikből még nem tudjuk, hogy milyen felnőttek lesznek, milyen munkát fognak végezni. Ennek a komplex problémának a megoldásához többek között az Innovációs Díj is hozzájárul. Az államtitkár hozzátette: az egyetem mintája lehet az egyetemi-vállalati együttműködésnek.

A szakmai grémium díjazta Erdélyi Péter szoftverét, amely a nedves levegő jellemzőit méri. Díjazta továbbá Dr. Tátrai Dávid munkáját, a légkörkutatáshoz kifejlesztett kétcsatornás vízgőzmérő rendszert. Díjjal ismerte el a Formula Student csapat fejlesztését: ők egy olyan speciális, pentagonális csavart fejlesztettek, amely az ipar számos területén alkalmazható. Díjjal ismerte el a Dr. Ivaskó Lívia és Tóth Aliinka által közösen kifejlesztett, a stroke utáni felépülést segítő beszéd-rehabilitációs eljárást, valamint Dr. Janovák László vízlepergető intelligens bevonatát.

Az SZTE Innovációs Díj célja az egyetem azon kutatóinak, hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. A nyertes pályázatokról kategóriánként, az SZTE Innovációs Bizottság szakmai véleménye alapján, az SZTE Dékáni Kollégium döntött. Az elbírálásnál figyelembe vették – többek között – az ötlet újszerűségét, eredetiségét, a projekt célkitűzését, megvalósíthatóságát és hasznosíthatóságát, valamint potenciális társadalmi hatását.

-