Gazdaság
Javítja az energiahatékonyságot a Közbeszerzési Hatóság
OPH/MTI Kép: napi.hu
2016. június 15.

Segíti az energiahatékonyság növelését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) által megkötött stratégiai megállapodás - hívta fel a figyelmet a két szervezet közös közleményben szerdán.

Az energiahatékonyságról tavaly életbe lépett törvény több száz közintézménynek írta elő, hogy beszerzéseiknél vegyék figyelembe az energiahatékonysági szempontokat is. A megállapodás a követelményrendszer érvényesülését segíti a folyamatos adatcserével és a közbeszerzések területén kialakított szakmai együttműködéssel - közölték.

A tájékoztatásban felidézték, Magyarország 2020-ig évente előre meghatározott mértékben csökkenti energiafelhasználását; az Európai Unió energiahatékonysági irányelve alapján a tagállamoknak minden évben a végső felhasználóknak évente értékesített energiavolumen legalább 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük.

Az energiahatékonysági követelményeket Magyarország egyebek mellett a közbeszerzésekre kiterjedő szabályozással is teljesíteni kívánja.

A tájékoztatás szerint az energiahatékonyságról szóló törvény értelmében több száz intézmény az uniós értékhatárokat elérő vagy meghaladó közbeszerzéseinél köteles magas energiahatékonyságú termékeket, szolgáltatásokat és épületeket vásárolni, ha ez összeegyeztethető a költséghatékonysággal, a gazdasági megvalósíthatósággal és nem korlátozza a versenyt.

A megállapodás értelmében az információcserén és az adatszolgáltatáson túl a jogalkalmazás elősegítésére, a jó gyakorlatok elterjesztésére együttműködést alakít ki a MEHK és a KH, szükség esetén vezetői és szakértői konzultációkat tartanak, közös programok, konferenciák és tájékoztató kampányok szervezésére törekszenek - áll a közleményben.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink