Kultúra
Kilencen kaptak képzőművészeti ösztöndíjat
NKA/OPH Kép: Reuters
2016. április 14.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke kilenc képzőművésznek adta át a Római Magyar Akadémia 2016. évi ösztöndíjait az NKA Igazgatósága Székházában. Idén Baráth Nóra festőművész, Brückner-Szalóky János multimédia-művész, Gaál Endre Miklós szobrászművész, Horváth Dániel festőművész, Lenkey-Tóth Péter festőművész, Ludman Éva multimédia- és festőművész, Nagy Csilla multimédia-művész, Szegedi Csaba Béla festőművész, valamint Vati Era multimédia- és festőművész részesült támogatásban.

A Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíj alapításának célja, hogy magyar képzőművészek számára Rómában biztosítson lehetőséget szakmai tájékozódásra, galériák, gyűjtemények és múzeumok megismerésére, szakmai kapcsolatok teremtésére, annak érdekében, hogy Róma és az itáliai kultúra nyújtotta inspiráció elősegítse az ösztöndíjas művészetének továbbgazdagodását.

A Római Iskola hagyományának fenntartása érdekében a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíját 2013. december 3-án alapította újra Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és az Alapítólevélben foglaltak szerint az NKA miniszteri keret terhére immár harmadik alkalommal tett pályázati felhívást közzé.

Az idei évi pályázati kiírásra 30 pályázat érkezett, amelyet egy szakmai kuratórium előzsűrizett és tett javaslatot Balog Zoltán miniszter úrnak a támogatottak személyére vonatkozólag. A támogatásban részesült kilenc képzőművésznek az ösztöndíj időtartamának lejárta után részt kell venniük az Ösztöndíjasok Tárlatán a 30 napos római tartózkodás után készült, római inspirációkat feldolgozó művel, művekkel. A tárlat a Római Magyar Akadémián lesz megtekinthető.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink