Kultúra
Középkori legendák a pünkösdi hosszú hétvégén
OPH/Forster Központ
2016. május 10.

Folytatódik a BORkulTÚRA a Forster Központ kilenc különleges helyszínén. Aki a pünkösdi hosszú hétvégén ellátogat a csodálatosan felújított tiszadobi, edelényi vagy nádasdladányi kastélyba megismerheti az egykori lakók életének és szerelmeinek történetét. Akik viszont a romantika helyett a szerzetesek világa iránt érdeklődnek a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyre látogassanak.

A BORkulTÚRA programsorozat keretében ismét színes programokkal várja az érdeklődőket a Forster Központ:
Az Edelényi kastélyszigetre látogatók a rokokó szerelem vidám életképei között 18. századi időutazáson vehetnek részt. A szőlő és a bor körüli munkákról éppúgy mesélnek a L’ Huillier-Coburg-kastély falképei, mint a főúri vadászatokról, az udvarlásokról és a cigányzenés mulatságokról.

A tiszadobi Andrássy-kastélyt is szerelmi legendák övezik. A környékbeliek szent meggyőződése, hogy a „szép akasztott” gróf Andrássy Gyula miniszterelnök Sziszinek építette gyönyörű, romantikus kastélyát. Unokahúga, Andrássy Katinka, a későbbi „vörös grófnő” itt, a kastély teraszán ismerkedett meg élete szerelmével, férjével és vezérlő csillagával Károlyi Mihály gróffal.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély Ősök csarnokában több házaspár portréja is szerepel, akiket legendás szerelem fűzött össze. Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya 16. századi levelezéséből meghatóan gyöngéd házastársi szerelem képe rajzolódik ki. A kastély 19. századi építtetőjét, gróf Nádasdy Ferencet is sírig tartó szerelem kötötte fiatalon elhunyt, szépséges feleségéhez, Zichy Ilonához. A rendhagyó tárlatvezetések során mindezekről tudhat meg izgalmas részleteket a látogató.

A hétvége nem múlik el borkóstolás, kortyolgatás nélkül a kastélyokban sem, ahol a programba bekapcsolódott pincészetek borainak kedvezményes kóstolására és vásárlásra is lehetőség van.

Emlékhelyek Napja
A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2016 elnevezéssel május 14-én országos rendezvényt szervez, amelynek célja az emlékhelyek népszerűsítése.

Csatlakozva a kezdeményezéséhez a Forster Központ szombaton különleges vezetésekkel várja az érdeklődőket a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen. A gyerekek kézműves játszóházban ismerkedhetnek Szent László király korával, lovagjaival és a szerzetesek növényeivel. Lesz koronakészítés, „apátság-építés” és sok-sok kellemes meglepetés. A vállalkozó szelleműek lovagi páncélt is felpróbálhatnak.

Az emlékhely és látogatóközpont, amely az apátság építéstörténetét és Szent László kultuszát mutatja be, a Balatontól délre fekvő festői kis falu, Somogyvár határán található. A 925 éve, I. László által alapított apátság romjaihoz kellemes séta vezet, ahol ezen a napon egy jurta sátrat is felállítanak, és frissítő limonádéval várják a résztvevőket.

Az emlékhely szombaton kedvezményes áron látogatható.

Következő adásunk
Téma: Tisztaságot Újbudán című akció tapasztalatai – Várhegyi Krisztián referens, Városüzemeltetési Osztály
Ezt követő adásaink