Gazdaság
Lazít az EKB, szigorít a Fed
OrientPress Hírügynökség (OPH)
2015. november 13.

Mario Draghi az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a monetáris bizottság tárgyalásán egyértelmű üzenetet küldött azzal kapcsolatban, hogy a Központi Bank aggódik az euróövezet jövőjét illetően. Draghi elsősorban a pénzügyi piacokat figyelmeztette, miszerint az EKB hajlandó a monetáris politika további lazítására decemberben.-tudatta az AKCENTA CZ szakértője.

Ugyanakkor nem közölte milyen eszközöket fog erre a célra felhasználni. Az EKB vagy csökkenteni fogja a már így is negatív értékű kamatot, vagy a mennyiségi lazítás (QE) programját fogja meghosszabbítani, és esetlegesen megnövelni a beszerzendő eszközök volumenét. A bank jelenleg aktívumokat vásárol havonta 60 milliárd euró értékben, amely tevékenységét egészen 2016 szeptemberéig fenntartaná.

Az AKCENTA CZ elemzője szerint az EKB szempontjából valószínűbb forgatókönyv jelenleg a QE program időtartamának meghosszabbítása. Abban az esetben, ha az euróövezet gazdasági növekedése és az infláció továbbra is problémát jelent, az EKB valószínűleg határozottabban fog eljárni.

Az AKCENTA CZ szakértője szerint kérdéses, hogy az EKB politikájának lazítása mikor történik meg – már decemberben, vagy csak az elkövetkező hónapokban - illetve milyen hatással lesz az euróra. Mindezt befolyásolja, hogy az EKB milyen eszközöket vet be, és milyen mértékben. Jelenleg az erős euró szálka a bank szemében, lényegesebb gyengülése pedig részben stimulálhatná az inflációt. Jelenleg az EKB hagyományos és nem hagyományos eszközeit egyaránt használja monetáris politikája lazítására, miközben több Központi Bank is – mint például a Fed és a BoE - monetáris politikájuk szigorítására törekszik. Ez az eltérés okozza a gazdaságok közötti egyensúlyhiányt, amely idővel áthelyeződik a pénzügyi piacokra is. Az euróra nem vár fényes jövő az elkövetkező negyedévekben. A fő devizapáron az amerikai dollár fölénybe kerül az euróval szemben, és a jövő évben az euró a paritás alá kerülhet az AKCENTA CZ előrejelzése szerint.
Most adásban
Téma: Budapest Airport Aréna néven újjáépül a lőrinci sportcsarnok – Tarlós István főpolgármester, Ughy Attila polgármester és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója
Ezt követő adásaink