Közigazgatás
Lőporok és vérfoltok nyomában az igazságügyi fegyverszakértő
OPH
2016. május 19.

Dolgozott már Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is misszióban, de igazi szívügye a bűnügyi helyszínelés és a fegyverszakértői tevékenység Tóth István nyugalmazott rendőr alezredesnek, aki jelenleg a BM bűnügyi laborját is vezeti. Sokrétű, színes karrierjéről és szakmája rejtelmeiről a Rádió Orientnek mesélt.

Vegyész végzettséggel, véletlenszerűen lett fegyverszakértő Tóth Istvánból, aki elmondta, hogy eredeti szakmája tökéletesen megalapozta pályáját, hiszen egy-egy lövés is gyakorlatilag egy gyors égés következménye, de a lőpormaradványok, vérszennyeződések felkutatásánál, kimutatásánál is jól jön a vegyésztudomány.

Az alezredes azt is elárulta, hogy mindig tartogat új meglepetéseket szakmája, melynek során számos sokat emlegetett hazai, és külföldi gyilkossági ügyeken is dolgozott már, ahogy azt is megtudhattuk tőle, hogy sok olyan ügy is akad, ahol a mai napig várják a lőfegyver előkerülését.

Téma: Hivatástudat, szakértelem egy igazságügyi fegyverszakértő szemüvegén át
Vendég: dr. Tóth István ny.r. alezredes
A műsort vezeti: dr. Baracsi Katalin
01:41 Vegyészből fegyverszakértő - hogyan indult Tóth István pályája?
04:33 A szakterület jellegzetességei
06:53 Kiemelkedő, izgalmas esetek
20:04 Miről szól a missziós szolgálat?
28:34 Eltűnt személyek egysége
33:30 Üres sírok című könyv
37:33 Tóth István jelenlegi elfoglaltságai

Tóth István 1999-ig a BRFK bűnügyi technikai osztályát vezette, majd lemondása után nem sokkal talált egy pályázatot missziós szolgálatra. A Rádió Orient vendége elmondta, hogy ugyan már korábban, a '80-as években is kacérkodott a gondolattal, hogy kiutazzon, és beosztottja is járt már Boszniában, így tudta, mire vállalkozna, családja és elfoglaltságai miatt csak később tudott Bosznia-Hercegovinába és Koszovóba menni.

A missziós rendőri szolgálatban gyakran egyes területek korábbi rendőrségének a felszámolása, majd új létrehozása a feladat, de előfordul, hogy a meglevő őrs mellett segédkeznek mentorként a nemzetközi erők - tudhattuk meg a szakértőtől, aki arról is beszámolt, hogy jóval intenzívebb kapcsolatokat tudott 1-1,5 alatt kialakítani külföldön, mint itthon több év alatt, s munkájára is sokkal gyorsabban érkeztek visszacsatolások. Koszovóba már fegyverszakértőként ment, miután elégedetlen volt az ottani nemzetközi fegyverszakértői színvonallal, végül pedig az eltűnt személyek egységén töltött két évet.

fegyver_veol.hu.jpg (106 KB)
Fotó: veol.hu


A külföldi missziós utak két könyvet is inspiráltak. Míg az elsőt Boszniából hazatérve, hirtelen felindulásból a „balkán-szindróma-hisztériára” reagálva írta Tóth István, a másodikat már jóval megfontoltabban, előre tervezve vetette papírra Üres sírok címmel. A szerző kifejtette, hogy kinti tartózkodásai során nem táborokban, hanem a helyi lakosok között élt, saját magát ellátva, így hitelesen számolhatott be a környezetében történtekről.

Tóth István 2007-ben ment nyugdíjba, miután egy 2005-ös jogszabály-módosítás miatt már csak öngyilkossági ügyeknél dolgozhatott volna a nyomozóhatóság alkalmazottjaként, így azonban immáron a BM-hez tartozva folytathatja munkáját. 2008 óta vezeti a BM nemzetközi oktatási központjának bűnügyi laborját is, ahol az olyan hosszabb kurzusok mellett, melyeken több ágazattal, például a pénz- vagy bankkártya-hamisításokkal is foglalkoznak, évente tartanak egy-egy rövidebb, kifejezetten bűnügyi helyszínelő tanfolyamot is. Ez utóbbi a szakértő egyik kedvenc elfoglaltsága, de sokszínű tevékenységi körébe tartozik az NKE rendészettudományi karán a fegyverszakértői képzés vezetése is.

Most adásban
Téma: Jó ötletekhez mindig van forrás - kerekasztalbeszélgetés az önkormányzatok lehetőségeiről – Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége, Gyergyák Ferenc főtitkár, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Fekete Katalin kutató, Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt., Vargáné Kaiser Katalin polgármester, Nagyvenyim
Ezt követő adásaink