Belföld
„Máltai mozdonyt” avattak a Keletiben
OPH / Máltai Szeretetszolgálat
2016. május 10.

Egy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat emblémájával díszített mozdony is közlekedik mától az ország vasútvonalain. A segélyszervezet és a MÁV-csoport közösen avatta fel a matricázott járművet délelőtt a Keleti pályaudvaron. A mozdony a Szeretetszolgálat önkéntes munkájának hirdetője, a vasúttársaság „értékhordozója” lesz.

„A vasút számunkra elsősorban hivatás, csak azután munka, majd üzleti vállalkozás” – mondta az avatóünnepségen Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, aki a szeretetet és a szolgálatot a MÁV-csoport munkavállalóit is vezérlő alapértékeknek nevezte. „Vasutasként nap mint nap felelősséget vállalunk a velünk utazókért, vasutas kollégáinkért, a ránk bízott infrastruktúráért” – folytatta, és beszédében az egyik legnemesebb szolgálatként jellemezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét is. Fentiek jegyében díszíttette fel a segélyszervezet és a vasúttársaság a közös értékrendet hirdető mozdonyt, melynek dekorációját a soproni Loc&More Kft. adományként készítette el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként évente több százezer embernek nyújt segítséget. Ételt és ruhát oszt a rászorulóknak, szállást ad a fedélnélkülieknek, ügyeket intéz az arra képtelenek helyett. A szervezet csináltatott először szemüveget a hajléktalanoknak, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házi gondozást, illetve nyitotta meg az első kerekesszék-javító műhelyt. A Szeretetszolgálat küldetésének része a társadalom megszólítása.

MALTAI_MOZDONY_1.jpg (312 KB)

A szervezet vallja, hogy a lecsúszó családokat, a társadalom peremére szoruló rétegeket nem elég segélyben részesíteni, meg kell próbálni őket felemelni. A hajléktalanok, a fogyatékossággal élők, az idősek és a szegények felzárkóztatása, illetve beilleszkedése akkor lehet sikeres, ha a kirekesztett közösségeket az emberek többsége elfogadja. Ehhez nyújthat segítséget a „máltai mozdony”, amellyel a vasúttársaság a Szeretetszolgálat üzenetét az ország legtávolabbi pontjaira is eljuttatja. „Mostantól nagyon sok ember láthatja, és reményeink szerint követheti is a máltai példát.” –mondta Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az avatáson. A mozdony egyik oldalán a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsija látható, míg a másik oldalán egy kisgyermek. „Ez a mozdony azt az előremozdító energiát jelenti, amellyel tartozunk azoknak, akik ezt nem kapták meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik legnagyobb kihívása, hogy a nyomorban élő gyerekeknek célt adjon. Ezért nagyon jó, hogy ennek a nagyon erős mozdonynak, amely remélem, a mi erőnket is mutatja, ez a kisgyermek ül az egyik oldalán.”- tette hozzá a Szeretetszolgálat alelnöke.

A MÁV-csoport is igyekszik – társadalmi felelősségvállalása keretében – időről időre külön akciókkal segíteni a rászorulókon, tenni az emberekért. Szervezett már karácsonyi „cipős doboz akciót” nagycsaládos munkavállalói gyermekeinek, illetve a Mikulásgyárnak; osztott mikuláscsomagokat a vasutas gyerekeknek, és ezekből a megmaradtakat iskoláknak ajánlotta fel. Negyedévente véradást tart, évente egyszer országos vasutas véradó napot szervez, amelyen tavaly ötszázan adtak vért. A közelmúltban egy Asperger-szindrómás kisfiú kapott a MÁV-tól vasúti ajándékokat, amellyel a vasúttársaság nagy örömet szerzett a családnak.

Téma: A 25 éves a Máltai Szeretetszolgálat története
Vendég: Kozma Imre atya, elnök, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület.
A műsort vezeti: Adorján András
04:58 A négy virágsátor jelképe az únapján
06:42 A papság és a szeretetszolgálat vezetése egyszerre
12:41 Szociális segítségnyújtás
15:35 Hogyan segíthetünk hasznosan?
23:45 A háláról
29:14 A Magyar Máltai Szeretetszolgálat története
36:00 1989 után hazánkban
39:27 Az egyesület tagjai, önkéntesei

Következő adásunk
Téma: Kőbányai fejlesztések – Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok
Ezt követő adásaink