Közigazgatás
Megújulnak Kőbánya önkormányzati lakásai
OPH Kép: infogyor.hu
2016. április 15.

Az önkormányzati lakásállomány teljes cseréjére törekszik Kőbánya. Pap Sándor gazdasági- és fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester kiemelte, az ingatlanok szanálásával párhuzamosan új lakásokat építenek, emellett erősítik a piaci alapú bérbeadást. A Rádió Orient vendége hozzátette, a projekthez remélnek ugyan pályázati támogatást, azonban egyelőre csak saját forrással terveznek.

Az önkormányzatok fontos feladata a szociális lakhatás biztosítása, azonban a lakásgazdálkodás ennél sokkal sokrétűbb – mutatott rá a Rádió Orienten Pap Sándor alpolgármester. A főváros 10. kerületének lakásállománya több mint 2300 ingatlanból áll, amely igen vegyes képet mutat: akadnak komplett önkormányzati lakótömbök és vegyes tulajdonú társasházi lakások is.
A lakások több mint 30 százaléka nem komfortos

„Kőbányán egyedi módon a lakások több mint fele egyszobás. Ezeket többnyire szociális alapon adják bérbe” - a gazdasági- és fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester rámutatott, az állomány sajnos igen rossz állapotban van, 32 százaléka nem éri el a komfortos besorolást. Az önkormányzat éppen ezért tűzte ki céljául a lakások teljes megújítását.

Javult a fizetési morál

A lakásállomány fenntartása 2010-ben éves szinten 800 millió forintos terhet jelentett a városvezetésnek. A figyelmes, de szigorú lakásgazdálkodásnak köszönhetően ez 2016-ra 200-300 milliós deficitre csökkent – mutatott rá Pap Sándor. Hozzátette, a megtakarítást felújításokra tudják fordítani: öt év alatt megötszörözték a beruházásokra fordított forrásokat.

kobanya_kobanya.info.jpg (477 KB)
Fotó: kobanya.info


Az önkormányzati lakások bérlőinek fizetési morálja pár éve mindössze ötven százalék körüli mozgott – emelte ki a vendég. Az önkormányzati támogatásoknak, a részletfizetési lehetőségeknek, valamint az átütemezéseknek köszönhetően ez mára 85-90 százalékosra javult – mutatott rá az alpolgármester.

Egyenként mérték fel a lakásokat

Pap Sándor elmondta, az ötéves kemény intézményfejlesztést követően az önkormányzat rátérhet az önkormányzati lakások megújítására. A projekt kiindulópontja a kerületi lakáskoncepció, amely mögött két év munka áll: a több mint 2300 lakást egyenként járták be és mérték fel. „Éves szinten 600-800 milliós költség az állomány felügyelése és biztosítása, továbbá 120-150 millió forint a karbantartás. Ezen felül jönnek a felújítási munkák” - hangsúlyozta az alpolgármester hozzátéve, már az idei évben 300 millió forinttal többet költenek a lakásállományra.

kobanya2_kobanya.info.jpg (52 KB)
Fotó: kobanya.info


Félezer lakást kell elbontani

A 2016-os évben megindul egy önkormányzati épülettömb teljes felújítása és komfortosítása. Ezt követi, a középtávú fejlesztési terv alapján több tömbszerű felújítás, valamint új lakások építése. Az alpolgármester rámutatott, jelenleg engedélyeztetnek a Téglavető utcában egy húszlakásos építkezést. „A teljes beruházás mérhető eredményére akár 10 évig is várni kell, a teljes állomány 25-30 év alatt cserélődhet le” - beszélt az ütemtervről a vendég hozzátéve, emellett közel félezer lakást bontani kell, mert felújíthatatlan.

Több lakást kell piaci alapon bérbe adni

A lakásbérbeadás egy rentábilis üzlet, így az önkormányzatnak növelnie kell a piaci alapú bérbeadást. Pap Sándor kiemelte, ez kompenzálhatná a szociális bérbeadás veszteségeit. A tervek szerint ez öt éven belül a lakásállomány 2 százaléka, közel ötven ingatlan kiadását jelentené. „Az idei évben tíz lakást már liciten keresztül így adtunk bérbe" - beszélt a kezdeti eredményekről az alpolgármester.


pap_sandor.jpg (59 KB)

-