Kultúra
Nem marad kiállítások nélkül a Vár
Magyar Idők
2016. június 19.

Nem marad kiállítások nélkül a Budavári Palota a Magyar Nemzeti Galéria Városligetbe költözése után sem. Egy háttérbeszélgetésen Baán László, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy a majd’ egy emberöltőn át tartó rekonstrukció után is nyitott marad a látogatók előtt a palota, és a kultúrát szolgálja, csak a Szent György tér felőli szárnyába költözik be az államfő és stábja, a miniszterelnök hivatalát pedig a Sándor-palotában helyezik el.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) teljes kiköltözése a Budavári Palotából 2019–2020-ra valósul meg – számolt be Baán László egy szombati háttérbeszélgetésen. A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum – MNG főigazgatója hozzátette: a Vár és a palota teljes rekonstrukciója, az új múzeumok felépítése, anyaguk elköltöztetése, a tárlatok újrarendezése legalább húsz évet vesz igénybe, és nagyjából ezermil­liárd forintos projektről van szó.

A miniszteri biztos újfent leszögezte, hogy az újjáépülő palotába nem kerül kormányzati funkció, minden más híreszteléssel szemben ezt soha nem is tervezték. A palota A épületszárnyában – ahol jelenleg az MNG Picasso-kiállítása is van – kap helyet az államfői hivatal, ide költözik majd a köztársasági elnök és stábja. Ez az épületrész a Szent György térre néz. Az államfő hivatalának kiköltözése után a Sándor-palota lesz a miniszterelnök hivatala, a mellette lévő – jelenleg felújítás alatt álló – egykori karmelita kolostor pedig a Miniszterelnökségnek fog helyet biztosítani. Ezzel helyreáll az a történelmi folytonosság, amely 1944-ben megszakadt. Baán László elmondta: a palota MNG által használt B, C és D épületszárnyai a nagyközönség előtt nyitottak lesznek. Arról, hogy milyen kiállításoknak adhatnak otthont az épület ezen részei, lapunk korábban már beszámolt.

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára a Vár rekonstrukciójára létrejött szakmai grémium, a Hauszmann-bizottság legutóbbi ülésén a palota történetét bemutató tárlat mellett a Habsburg Ottó-archívum elhelyezését jelentette be, illetve elképzelhetőnek tartotta, hogy a megújuló épület falai között helyeznék el IV. Károly, az utolsó magyar király feleségének, Zita királynénak a hagyatékát is. Felvetődött az is, hogy újra létrehoznák a Várban a második világháborúig működő Erzsébet királyné múzeumot is.

Baán László a szombati beszélgetésen szintén szólt a Szent István-terem teljes rekonstrukciójáról, ami a várfelújítás próbaprojektjének is tekinthető. Az iparművészeti csúcsteljesítményt jelentő, 70 négyzetméteres szoba rekonstruálása komoly kihívás elé állítja a hazai és a nemzetközi iparművész-restau­rátor szakmát.

Az MNG főigazgatója kérdésre elmondta, hogy a Szépművészeti újranyitása és az Új Nemzeti Galéria átadása után is érdemes kiállításokkal megtölteni a palota tereit, amíg az építészeti rekonstrukció el nem éri az egyes szárnyakat, és be nem rendezik azokat új tárlatokkal. Ezek a szakaszok a munka nagyságát tekintve több évig is eltarthatnak. Példaként elmondta, hogy az MNG 1945 utáni magyar anyagából kevesebb mint kétszáz tárgy van kiállítva, míg a raktárakban 13 ezer műtárgyat tárolnak csak ebből az említett korszakból.

A Budavári Palota megújításának első üteme már megkezdődött, május 20-án helyezték el a Csikós udvarban újjáépülő lovarda alapkövét. Az első ütemben a lovardán kívül újjáépül a főőrségi épület, a Stöckl-lépcső, a Vár belső kertjei és a palota Szent István-terme is. A kormány döntött arról is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főépülete marad a Budavári Palotában, a krisztinavárosi F szárnyban, csak a raktárak költöznek. Szintén a helyén marad a Vármúzeumként is ismert Budapesti Történeti Múzeum (BTM) az E szárnyban. A BTM és az OSZK közötti összekötő szárnyban van a rekonstruálandó Szent István-terem helye, ennek az épületrésznek a homlokzatát a Hauszmann Alajos tervezte kőburkolatos kivitelben építik újjá. Eltűnnek az egész palotaegyüttest jelenleg meghatározó egy üvegtáblás, forgatható ablakok is. Ez a beavatkozás az egész palota homlokzati újjáépítése főpróbájának is tekinthető.

-