Belföld
Női rehabilitációs központot hozna létre az Emberbarát Alapítvány
OPH Kép: magyarkronika.hu
2016. június 3.

Több évtizede segíti a szenvedélybetegek gyógyulását a kőbányai Emberbarát Alapítvány. A szervezet jelenleg 113 felnőtt férfinak és 10 tinédzser fiúnak biztosít ellátást, azonban a jövőben egy női rehabilitációs központot alakítana ki – beszélt az alapítvány jövőbeni terveiről Bereczki Ágnes igazgató-helyettes.

A hátrányos helyzetűek és a szenvedélybetegek segítésére és kezelésére jött létre 1989-ben az Emberbarát Alapítvány. A szervezet a kőbányai zsinagógában és annak melléképületében lelt otthonra. Bereczki Ágnes titkár elmondta, a szenvedélybeteg-ellátás 10 ággyal indult, majd a szükség miatt évről-évre bővítették a férőhelyeket. „Jelenleg 113 felnőtt és 10 gyermekaddiktológiai férőhelyünk van. Ez azt jelenti, hogy 10 éves kortól tudjuk fogadni a bajba került alkohol-, drog-, játékfüggőket” - magyarázta az alapítvány Alkohol- Drogrehabilitációs Intézetének igazgató-helyettese.

Téma: Emberbarátként a szenvedélybetegekért
Vendég: Bereczki Ágnes igazgató-helyettes, Emberbarát Alapítvány Alkohol és Drogrehabilitációs Intézet
A műsort vezeti: Hajdú Eszter
00:58 Az alapítvány létrejötte és céljai
01:42 Az intézményrendszer és az ellátás fejlődése
02:50 A komplex kezelések bemutatása
06:27 Visszavezetés az oktatás világába
07:26 A tinédzser lányok rehabilitációja
11:24 Kapcsolat a kőbányai önkormányzattal
12:32 Utánkövetés
14:01 Prevenciós tevékenység

Motiválják és képzik a betegeket

Az addiktológusok és pszichiáterek által végzett egészségügyi rehabilitáció mellett az alapítvány kezelései szociális rehabilitációval és foglalkoztatásra való felkészítéssel válnak komplexszé. Bereczki Ágnes kiemelte, az országban csak a kőbányai szervezetnél működik képzési rehabilitáció, amely keretében szakmunkás képesítést szerezhetnek a kliensek.

„Minden olyan dolgot, amely előbbre viszi a beteget, azt bevesszük a terápiába” - rámutatott kiscsoportos foglalkozásokat, valamint az irodalmat és a szituációs játékokat is bevonják. Emellett motivációs tréningeket és visszaesést megelőző beszélgetéseket tartanak, valamint mentorrendszert működtetnek.

emberbaratalapitvany_mindenkitemploma.hu.jpg (492 KB)
Fotó: mindenkitemploma.hu


Nem megoldott a tini lányok rehabilitációja

A gyermek- és tinédzser korosztály rehabilitációja jelenleg csak a fiúk körében zajlik, azonban az alapítvány a lányok ellátására is törekszik. „Budapesten jelenleg nincsen sem felnőtt, sem tinédzser női rehabilitációs központ. Az országban mindössze egy, kis létszámú ilyen intézmény működik” - rámutatott, vásároltak egy fővárosi ingatlant, ahol egy női bentlakásos rehabilitációs központot hoznának létre.

A tinédzser rehabilitációs ágyakat az alapítvány saját forrásból és adományokból alakította ki, azonban az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) támogatásának köszönhetően ingyenesen tudják biztosítani az ellátást.

Következő adásunk
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink