Közigazgatás
Összefogás, megelőzés és tudatosság – a terrorelhárítás jövője
OPH Kép: MTI/Koszticsák Szilárd
2016. június 21.

A közelmúltban fogadta el a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját, amely alapján létrejön a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK). Az új terrorelhárítási irányelvekről, lehetőségekről, a lakosság felkészítéséről, s szervezetük felépítéséről Bodnár Zsolt ddtbk., a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese beszélt a Rádió Orientnek.

A Terrorelhárítási Központot 2010 szeptemberében alapították. Az összetett feladatokat ellátó rendészeti szervezet vezényelt rendőri állománnyal, titkosszolgálati munkatársakkal dolgozik, valamint részét képezik kiszolgáló és logisztikai igazgatóságok is.

A TEK tevékenysége három fő alappilléren nyugszik: műveleti munka, személyvédelem és felderítés, de üzemeltetnek laktanyájukban önálló humán és orvosi szolgálatot is. Az emberek leginkább a műveleti tevékenységükkel találkozhatnak a mindennapokban.

tek_mti_szigetvary_zsolt.jpg (278 KB)
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Bodnár Zsolt kifejtette, hogy terrorfenyegetettség alatt azt értjük, amikor valaki erőszakos módon kíván valamilyen ideológiát a társadalomra, vagy annak egy csoportjára kényszeríteni. A terrorszervezetek célja a meglévő rend stabilitásának megdöntése. A hazai és nemzetközi terrorfenyegetettséget érdemes különválasztani, EU-tagállamként nem tudjuk teljesen függetleníteni magunkat, de Magyarország egyelőre alapvetően biztonságosnak számít.

Téma: Terroresély, terrorveszély - Ismerje meg a Terrorelhárítási Központ mindennapjait
Vendég: Bodnár Zsolt r. ddtbk., a Terrorelháritási Központ főigazgató-helyettese
A műsort vezeti: dr. Baracsi Katalin
01:33 A TEK fő feladatai
05:39 A terrorfenyegetettség fogalma, Magyarország helyzete
10:50 Az emberek tájékoztatása, mire érdemes jobban odafigyelni
19:07 Az új terrortörvény
29:55 Reális veszély, hogy magyarországon is kialakulhatnak terrorszervezetek?
31:48 Az illegális migráció kihasználása
34:11 Egyéni terrorakciók
38:53 Mire számíthatunk a következő években?

Ahogy romlott az elmúlt években a helyzet, úgy vált egyre fontosabbá a társadalom kezelése és a prevenció is. Ennek legfontosabb eleme a tájékoztatás, és az emberek biztonságtudatos magatartásának kialakítása. A Terrorelhárítási Központ oldalán már megtalálható az az ajánlás, amely információt tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan érdemes viselkedni egy bekövetkezett támadás esetén és alapvetően mit javasolunk a nagyobb rendezvények résztvevőinek. Érdemes például megfigyelni, hogy egy esetleges támadás során merre menekülhetünk, milyen kijáratok vannak a környéken, és lényeges az is, hogy hiába vagyunk kíváncsiak, ha történik valami, ne az incidens irányába induljunk. A TEK 2010-es megalakulása óta megváltozott a helyzet Európában, ezért is kellett az új terrortörvény. Szükségessé vált, hogy a rendészeti szervek egymást segítsék, és hogy a honvédség is beavatkozhasson. A Terrorelhárítási Központ is folyamatosan fejlődik, hiszen választ kell adni az új kihívásokra, éppen ezért 2016-ban a felderítés és a hírszerzés fejlesztése vált az egyik legfontosabb feladattá.

tek-mti.jpg (406 KB)
Fotó: MTI


A megelőzéshez is folyamatosan ott kell lenni a gócpontokban - mondta Bodnár Zsolt. Bár mindig is alapvetően nehéz problémának számított, immáron elengedhetetlenné vált a széles, nemzetközi együttműködés, melynek útján már elindultak a különböző országok.

Bodnár Zsolt elmondta azt is, hogy immáron nem csak átutaznak a terroristák Magyarországon, de gyakran meg is állnak, kapcsolatot építenek, s innen tervezik meg további útjukat. Külföldön a másod-harmad generációs bevándorlók sikertelen integrációja is hatalmas veszélyforrást jelent, ugyanis ezeknek az embereknek egy része rendkívül érzékennyé vált az iszlám ideológiára, s a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy hajlamosabbak lehetnek a radikalizálódásra is. Egyéni és csoportos akciókra egyaránt számít a terrorelhárítás a jövőben is, s mivel a migráció nem egy rövid távú probléma, további konfliktusokhoz vezethetnek az integrációs problémák.

Bodnár Zsolt azt sem tagadta, hogy az illegális migráció táptalaja a terrorizmusnak, s elmondta, hogy megfigyelhető a tendencia, hogy egyes csoportok kihasználva az illegális migrációt, bejuttatják embereiket Európába. Hogy konkrétan hány alvósejt lehet, akik ezzel a hullámmal érkeztek, azt nehéz beazonosítani. A szakember végül elmondta, hogy az integráció segítéséhez sok türelemre és pénzre lesz szükség, legfontosabb alapköve pedig az oktatási rendszer lehet.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink