Közigazgatás
Öt éven belül rendészeti doktori iskola alakul
OrientPress Hírügynökség (OPH) Kép: honvedelem.hu/Dévényi Veronika
2015. július 21.

A poszt-modern társadalmak újszerű kihívásokkal és elkövetési módokkal néznek szembe, így a rendészeti szakma hihetetlen felkészültséget igényel. Az elmúlt 20-25 évben tudatos építési folyamat zajlott a rendészettudományban, amelynek következő állomása lehet öt év múlva egy rendészeti doktori iskola, valamint egy kutatóintézet kialakítása – a Rádió Orienten Janza Frigyes, Tóth Nikolett és Sallai János mutatta be a terület fejlődését.

A 2004-ben létrejött Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) azonnal sikereket könyvelt el: pár hónapon belül 200 taggal bírt, mely napjainkra 400-ra emelkedett. A szakmai szervezet feladata a rendészettudomány elfogadottságának növelése, bevitele a magyar tudományos életbe. „A rendészet az egyik legősibb államigazgatási forma, sokak szerint magának a közigazgatásnak a gyökere is innen ered” - a Rádió Orienten Janza Frigyes főtitkár kiemelte, munkájuk a hivatalos rendészeti szervektől független, jelenlétük minden jogszabály megalkotásakor igényelt.

A magyar rendészettudomány felsőoktatási lába a Rendőrtiszti Főiskola egyetemi karrá alakulásával vált jelentőssé. Tóth Nikolett rendőrfőhadnagy elmondta, az MRTT fórumot ad a szakmai eredmények terjesztéséhez és a publikálásához. „Az új életpályamodell alapja a teljesítmény és a tapasztalat mellett a tudás, így számunkra kiemelten fontos az egyéni tudományos előmenetel segítése” - hozzátette, a rendvédelmi szervek és a civil szféra kapcsolatát nyílt rendezvények, valamint folyóiratok erősítik.

A magyar nyelv szűken használja a rendészet fogalmát, ám maga a rendészettudomány több tagozattal, például katasztrófavédelmi, migrációs, határrendészeti és büntetés-végrehajtási egységgel rendelkezik. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az MRTT és a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság együttműködése ad lökést a terület fejlődésének” - Janza Frigyes hozzátette, a poszt-modern társadalmak újszerű kihívásokkal és elkövetési módokkal néznek szembe, így a rendőröknek hihetetlen felkészültséggel kell bírniuk. Sallai János professzor rámutatott, a rendészetnek nagyon széles területen vannak kötelezettségei és kihívásai. Példaként a migrációt, a kiberbűnözést és a globális felmelegedés következményeit emelte ki.

Az egyetemi hallgatók elhivatottak, nagyon sok kutatást végeznek a területen - Sallai kiemelte, a tudományos érdeklődés több mint másfél évszázada benne van a dolgozókban. Janza Frigyes hozzátette, a sok elsajátítandó ismeret miatt négy évre szeretnék felemelni a rendészeti alapképzés idejét. „Felértékelődik a szakma, a rendőrök izgalmas kihívások előtt állnak. Az elmúlt 20-25 évben tudatos építési folyamat zajlott, amelynek következő állomása lehet öt év múlva egy rendészeti doktori iskola, valamint egy rendészettudományi kutatóintézet kialakítása” - emelték ki a vendégek.
Most adásban
Téma: Önkormányzatok, helyi vállalkozások és a pénzintézet közötti sikeres együttműködés – Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt.
Ezt követő adásaink