Közigazgatás
Új irányt vesz a belügyi hivatásos állományú dolgozók továbbképzése
OrientPress Hírügynökség (OPH)
2015. április 15.

Tavaly és idén a belügyi szervek közel háromezer belső továbbképzési programot nyújtottak be egyszerűsített nyilvántartásba vételre a Belügyminisztériumhoz, amelynek a kétharmada került végrehajtásra. 2015-ben viszont a külső szakértők által véleményezett, úgynevezett minősített programokat erősítenék. A Rádió Orient műsorában Krauzer Ernő r. ezredes igazgató, Sajóvölgyi Anett r. százados programminősítő és nyilvántartási osztályvezető és Kutsera Péter r. alezredes képzésszervezési osztályvezető mutatta be a belügyi továbbképzések struktúráját és jövőjét.

A rendészeti továbbképzés fő célja olyan belügyi továbbképzési rendszer és kultúra kialakítása, amely az intézményesítés mellett értéket közvetít és hagyományt teremt. A Belügyminisztérium Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatósága a továbbképzések informatikai hátterét biztosítja, valamint a programok nyilvántartásba vételi eljárását folytatja le. A Rádió Orient műsorában Krauzer Ernő igazgató elmondta, a továbbképzések összesen tíz belügyi szervet és közel 60 ezer főt érintenek. Hozzátette, az összetett feladat kezeléséhez folyamatosan fejlődő informatikai rendszerre van szükség.

A szerteágazó belügyi rendszerben kialakított informatikai struktúra a Rendészeti Vezetőképzési, Továbbképzési és Vizsgaportál formájában jelenik meg. Kutsera Péter képzésszervezési osztályvezető tájékoztatott, a rendszert helyi és területi adminisztrátorok kezelik, csak rajtuk keresztül jelentkezhetnek be a kollégák a belső továbbképzésekre. A vendég hozzátette, folyamatosak a helyi tájékoztatók, emellett az Igazgatóság állandó telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot üzemeltet.

Az új rendszerben központi, minősített és belső továbbképzési programokról beszélhetünk. Sajóvölgyi Anett programminősítő és nyilvántartási osztályvezető elmondta, a belső továbbképzések már meglévő szakmai ismereteket fejlesztenek. Ebben az esetben a belügyi szervek adatlapon nyújtják be a javasolt továbbképzési programot, az osztály munkatársai pedig egyszerűsített eljárásban megvizsgálják a program alkalmasságát. Amennyiben az megfelel az előírásoknak, a Belügyi Továbbképzési Kollégium elé terjesztik. Az egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárás lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre, de ez további 15 nappal meghosszabbítható – mutatta be a folyamatot Sajóvölgyi Anett.

A nyilvántartásba vett továbbképzések listája az Igazgatóság honlapján tekinthető meg. Kutsera elmondta, a központi programokat a miniszter rendeli el. 2014-ben például közigazgatási eljárásról, valamint a polgári törvénykönyvről tartottak e-learninges továbbképzést. Idén az új szolgálati törvény, illetve a korrupció elleni küzdelem a két kiemelt terület.

„A tavalyi évben több mint ezer belső továbbképzés zajlott le. Az idei év azonban a minősített programoké lesz” – közölte Kutsera. A 2014. január 1-jén indult továbbképzési rendszer a minősített programok terén lemaradásban van. Míg a másik két típusú továbbképzést a belügyi szervek javasolják és egyszerűsített nyilvántartási eljárásban hagyják jóvá, addig ez esetben külső szakértők bevonására van szükség. Minden minősítési szakértőnek felsőfokú végzettséggel és 10 éves releváns szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint módszertani felkészítésen kell részt vennie. Az osztályvezető fő célként a folyamatok automatikussá tételét és a papíralapú tevékenység teljes kiiktatását jelölte ki.


Most adásban
Téma: Önkormányzatok, helyi vállalkozások és a pénzintézet közötti sikeres együttműködés – Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt.
Ezt követő adásaink