Életmód
Új, növényi hatóanyag a gyomorrák ellen
inforadio.hu
2015. március 2.

A gyomorfekélyt okozó helicobacter pylori ellen fejlesztettek ki növényi hatóanyagot az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának szakemberei. A szabadalomra vonatkozó igényt már beadták, egyelőre egereken tesztelték a hatóanyagot. További állatkísérletekre lenne szükség, viszont még nincs anyagi forrásuk a kutatás folytatására - mondta az InfoRádiónak a projekt vezetője.

'A helicobacter pylori egy olyan baktérium, amely a megfertőzött ember gyomrában él. Általában még gyermekkorban, gyermekközösségben jut a páciens szervezetébe, eleinte enyhébb tüneteket: gyomorégést, émelygést, hasmenést okoz, a későbbiekben aztán az anyagcsere termékei, az életmódja, az élettere révén megnöveli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, annak talaján pedig a későbbiekben kialakuló gyomorrák kockázatát is' - mondta Buzás Krisztina.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának projektvezetője hozzátette: 'ezt a bakteriális fertőzést a gasztroenterológusok nagyon jó hatékonysággal tudják gyógyítani a kombinált antibiotikum terápiával, viszont a baktérium körében terjedő antibiotikum-rezisztencia sok esetben meggátolja azt, hogy a betegből ez a baktérium teljesen eltüntethető legyen, és sokaknak van antibiotikum érzékenysége is.'

'Ezért hasznos ez az új növényi hatóanyag, amelyet az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karával együttműködésben kísérleteztünk. Alapvetően két oldalról vizsgáltuk meg ennek a hatóanyagnak a működését: közvetlenül petricsészében a baktériumon végeztünk olyan kísérleteket, amelyek arra irányultak, hogy meg tudja-e ölni ez a szer vagy sem. Százszázalékos hatékonysággal sikerült a baktériumot elpusztítani, de ez még önmagában nem informatív arra nézvést, hogy az élő szervezetben hogyan működik. Áttértünk az állatkísérletekre, amelyekben kifejezetten erre a célra tenyésztett egereket fertőztünk mesterségesen. Azt tapasztaltuk, hogy a kísérleti állatok több mint 70 százalékából teljesen eltűnt a helicobacter pylori' - ismertette Buzás Krisztina.

Addig jutottunk ebben a programban, hogy benyújtottunk egy szabadalmi beadványt ezeknek a növényi hatóanyagoknak a szabadalmaztatására' - tette hozzá az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának projektvezetője.
Most adásban
Téma: Ingyenes segélyhívó rendszer indult Erzsébetvárosban – Somogyi Csaba igazgató, Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság és Újvári János, HelpyNet
Ezt követő adásaink