Közigazgatás
Újbuda két újabb okos tanteremmel gazdagodott
OPH/Újbuda Önkormányzata Kép: ujbuda.hu
2016. május 31.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere hétfőn ünnepélyes keretek között két intelligens tantermet adott át a József Attila Gimnázium és a Teleki Blanka Általános Iskola számára. Újbuda Önkormányzata a tavalyi évben indította el SmartSchool okos tantermek kialakítását célzó programját, melyet a jövőben is folytatni kíván.

Izgalmas demó-tanóra keretében vehette át Juhász András a József Attila Gimnázium igazgatója, a Teleki Blanka Általános Iskola részéről pedig Dr. Prőhléné Hehl Éva igazgató asszony a két vadonatúj okos tanterem „kulcsait” Hoffmann Tamástól, Újbuda polgármesterétől. Szánthóné Érdi Ágnes, a gimnázium igazgatóhelyettese tizenegyedikeseknek tartott függvénytranszformációs gyakorlatok által mutatta be az új eszközök gyakorlati működését. Miután minden diák a saját azonosító kódjával belépett a padon fekvő tabletbe, rögtön kapcsolatba kerül a tanárnő számítógépével és az érintőképernyős táblával is. Az oktatás legmodernebb technológiája szinte korlátlan lehetőségeket biztosít: a tananyag ezáltal színes, mozgó, vidám és ötletes. A képek forgathatók, a diákok bele tudnak rajzolni – legyen az egy függvény, a vér útja a szívben vagy a második világháború egyik csapatmozgása -, a pedagógus pedig akár személyre szabott feladatokat is küldhet a tanulók táblagépeire.

okos_tanterem_UJBUDA_HU.jpg (246 KB)
Fotó: Újbuda.hu

Újbuda Önkormányzata felmérve saját felelősségének súlyát, szilárdan elkötelezett a kerületi oktatás színvonalának emelésében. Vallja, hogy a gyerekek a kerület jövőjének egyik legfontosabb erőforrásai, ezért három éve döntött arról, hogy minden évben áldoz az oktatási intézmények fejlesztésére. Az ember-eszköz-tartalom hármasságában gondolkodva az önkormányzat első lépésben az iskolák informatikai eszközparkját korszerűsítette két év alatt 750 db monitorral és számítógéppel. Tavaly elindította a SmartSchool-programot,melynek keretében a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban adták át az első intelligens tantermet az ÚjbudaSmart 11 Nonprofit Kft. innovációjaként.A mai napon további két intelligens tanteremmel gazdagodott a kerület. A tantermek fejlesztése egy dinamikus folyamat: a Smart 11 munkatársai állandó kapcsolatban vannak a rendszert használó pedagógusokkal, így az ő visszacsatolásaik mentén alakul a tartalomfejlesztés és adaptálódik a felhasználói igényekhez, a valós környezethez.

Az eszközök biztosítása és a tartalomfejlesztés mellett Újbuda Önkormányzata a pedagógusok oktatására is áldoz. A kerület tanárai így megtanulják egyrészt a smart megoldások alkalmazását a tanításban, másrészt pedig, hogy hogyan tudnak ők maguk is új oktatási anyagokat előállítani. A használat mentén tehát folyamatosan új, web2-es tartalmak születnek, és így a NAT keretein belül fokozatosan felépülhet egy alulról szerveződő önszabályozó rendszer, melyben a hasznosság alapján dől el, mely oktatási tartalmak a legjobbak, a leghasználhatóbbak. A tanárok így egymást is segíthetik és inspirálhatják.

okos_tanterem3_UJBUDA_HU.jpg (269 KB)
Fotó: Újbuda.hu

„A SmartSchool az oktatás következő generációja. A mai gyerekek, a Z-generáció tagjai beleszülettek a digitális technológiák világába, amelyben már elképzelhetetlen a Web 2.0, mobiltelefonok, más digitális és kommunikációs eszközök használata nélkül élni. Ha az ő érdeklődésüket szeretnénk felkelteni és figyelmüket fenntartani, akkor elengedhetetlen, hogy a smart megoldásokat az oktatásban is alkalmazzuk.” – mondta Janurik Lajos, az ÚjbudaSmart 11 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Amellett, hogy az okos tantermek sokkal több eszközt adnak a tanár kezébe, hogy a tananyagot minél színesebb és kreatívabb módon tálalhassa a diákok felé, a tanulók haladásával kapcsolatban is több visszacsatolást tesz lehetővé. Míg egy hagyományos tanórán átlagosan 10 válaszra van idő, addig az okos megoldások alkalmazásával óránként 600 választ kaphat a tanár egy osztálytól, így sokkal árnyaltabb képet kaphat az egyes diákok fejlődéséről.

Egy intelligens tanterem felszerelése egy érintőképernyős kijelzőből – tábla -, az azt vezérlő számítógépből, a tanári notebookból, az osztály létszámától függően 35-40 tabletből, azok biztonságos tárolására és feltöltésére szolgáló szekrényből, a teremben zárt WiFi hálózatot biztosító routerből, a tananyagok egy részét adó szoftverekből,valamint az oktatási keretrendszerből tevődik össze. Utóbbi egy un. „tanulói előrehaladást követő” rendszer, mely képes feladatokat küldeni a diákok táblagépeire, valamint a tanulók által adott válaszok kiértékelésére. Mindez tantermenként 12 millió forintból valósítható meg.

Újbuda Önkormányzata folytatni kívánja a tavaly megkezdett SmartSchool programot. A tervek szerint a jövőben további tantermeket alakítanak majd ki.

Most adásban
Téma: Fenyegeti-e az ARTIFICIAL INTELLIGENCE a közszolgálatban dolgozó személyi állományt? – PhD dr. Ződi Zsolt egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem
Ezt követő adásaink